Tako vitamin v pivu pomaga blažiti učinke komoterapije

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Vitamin nikotinamid ribozid (NR) lahko prepreči hude bolečine v mišicah in sklepih, ki se pojavijo po kemoterapiji.
Oglej si celoten članek

Kemoterapija oziroma zdravljenje s citostatiki je eden od načinov sistemskega zdravljenja raka. Citostatiki so zdravila, ki uničijo rakave celice kjerkoli po telesu in ne le na enem mestu. Ker delujejo tako, da preprečujejo delitev rakastih celic, prizadenejo vse celice, ki se hitro delijo, ne le rakavih, zato zdravljenje s kemoterapijo spremljajo tudi neželeni učinki.

Koristni učinki B vitamina

Strokovnjaki ves čas iščejo načine, kako učinke preprečiti, tokrat pa so ugotovili, da ta nedavno odkrit čarobna molekula nikotinamid ribozid (NR,)  ki se nahaja v pivu, pomaga  pri blažanju hudih bolečin v mišicah in sklepih, ki se pojavijo po kemoterapiji.

Učinkovitost molekule, ki je na novo odrita oblika vitamina b3, so strokovnjaki iz Iowe preučevali na podganah. Pet tednov so jim dovajali paclitaxel, citostatično zdravilo, katerega stranski učinki so bolečine v mišicah in v sklepih.

Periferna nevropatija - stranski učinek kemoterapije

Foto: Profimedia pivo Na koncu so ugotovili, da predvidevanja držijo, da vitamin resnično pripomore k preprečevanju periferne nevropatije, ki se pojavi kot posledica zdravljenja raka s kemoterapijo.

To je poškodba, vnetje ali obolenje perifernih živcev. Ocenjujejo, da se pojavlja pri desetih do dvajsetih 20 odstotkih bolnikov, zdravljenih s kemoterapevtskimi zdravili. 

Zmernost še vedno velja

Raziskav, ki prikazujejo pivo bodisi kot zdravo pijačo bodisi kot zahrbtnega uničevalca življenj, je seveda veliko, na splošno pa velja, da je treba piti zmerno, strokovnjaki tako priporočajo do dva kozarca piva na dan. Odrasli so namreč od 30 do 40 odstotkov manj občutljivi za koronarne srčne bolezni kot nepivci. Prednost naj bi izvirala iz antioksidantnih kemikalij, imenovanih polifenoli. V pivu je približno enaka količina polifenolov kot v rdečem vinu, ki že stoletja velja za srcu prijazno pijačo.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 23:34 28. Marec 2017.

    Zakaj nobeden ne analizira delovanje celuloznih mikrodelcev od ovojnic ječmena na jetra in ledvica ! Pivo se filtrira , samo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.