Čeprav nizko raven arzena lahko najdemo v večini hrane in vode, znanstveniki opozarjajo, da ga je veliko v rižu in predvsem v njegovih proizvodih.
Težava je namreč v tem, da se riž lažje kot druga živila kontaminira z arzenom, ker raste na poplavljenih tleh. Sicer pa je riž priljubljeno živilo, ker je okusen, hkrati pa bogat z vitamini, vlakninami in beljakovinami.
Po pisanju Ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA), obstajajta dve obliki arzena, bolj strupen pa je anorganski. Kot so ugotovili, ga je največ v riževih izdelkih, zato so nekatere tamkajšnje države že uvedle omejitve, zlasti pri otroških izdelkih, kot so na primer riževi kosmiči.
V urinu dojenčkov, ki so jedli beli ali rjavi riž, so v lanski obsežni raziskavi odkrili kar dvakrat višjo raven arzena, največ pri tistih, ki so jedli rižev kosmiče, navaja CNN.
Večji delež arzena pa lahko odstranimo in to s pravilnim kuhanjem. Britanski profesor Andy Meharg s Kraljeve univerze v Belfastu ga je izmeril po treh načinih kuhanja riža:
Kateri način kuhanja je boljši?
- Najprej je riž kuhal v dvakrat večji količini vode in ugotovil, da je večina arzena še vedno ostala v rižu.
- V drugo je dodal še več vode, v razmerju ena proti pet in ugotovil, da se je količina arzena prepolovila, piše britanski The Telegraph.
- V tretje je riž zvečer namočil v polni lonec vode, ga drugi dan spral in skuhal. Kot je dejal, je tak način kuhanja zagotovo najboljši, saj se je arzen popolnoma izpral iz riža.
Zato imajo postrani oči.
Še dobro, da nekateri logično razmišljamo.
pametni da jim kar škoduje, dolgčas jim je pa nimajo kaj bolj pametenga za napisat, itak je vse škodljiv pa …