Napoved: Tako hitro lahko delta postane prevladujoča pri nas

Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19 Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19 Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19 Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19 Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19 Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19 Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19 Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19 Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19
Epidemija upada, a vse počasneje. Na Institutu Jožef Stefan so izračunali, kdaj bi pri nas lahko delta postala prevladujoča različica.
Oglej si celoten članek

"Epidemija upada, vendar vse počasneje, kar bi lahko bila že posledica naraščanja deleža različice delta," v aktualni prognozi piše Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan. Različica delta je namreč okoli 60 odstotkov bolj kužna od trenutno dominantne različice alfa. 

"Nakazuje se, da bi lahko različica delta postala dominantna že konec meseca (v vzorcih, pri okuževanju že teden dni prej). Če se ne bomo do sredine avgusta dovolj precepili, se bo takrat začel četrti val epidemije. Bolj, kot se bomo precepili, zaželena precepljenost starejših je nad 90 %, lažje in z manj ukrepi ga bomo obvladali," poudarja Leskovar.

Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19

Delež različice delta narašča zaradi večje kužnosti. "Negotovosti ocene so velike, ker še ni dovolj podatkov za Slovenijo (dinamika naraščanja deleža je med drugim odvisna od precepljenosti populacije zaradi različne učinkovitosti cepiv za obe različici). Predpostavili smo, da je bil delež različice delta v 22. tednu 5 % (podatki za naključne vzorce: NLZOH 3 %, IMI 19 %)."

Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19  

Reprodukcijsko število R je trenutno približno 0,65, a na IJS opozarjajo, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa. Pri napovedi razvoja epidemije so upoštevali vpliv prekuževanje in cepljenja po starostnih skupinah, nove različice virusa, pa tudi to, da se obnašanje ljudi ne bo spremenilo.   

Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec (ocena: 12x toliko kot potrjenih primerov v prvem valu). Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 % prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19

V drugem in tretjem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (ocena: 4x oz. 3x toliko kot potrjenih primerov v drugem in tretjem valu). Trenutno je delež kužnih približno 0,03 % prebivalstva oz. približno vsak 3000. prebivalec.

Foto: Institut Jožef Stefan projekcija epidemija covid-19

Pristojne skrbi širjenje različice delta predvsem v luči trenutne precepljenosti prebivalstva pri nas. Delež cepljenih z enim odmerkom znaša 39 odstotkov, delež cepljenih z vsemi odmerki pa 33 odstotkov. Predsednik vlade Janez Janša ocenjuje, da do konca poletja lahko pridemo na 70 odstotkov. V nasprotnem primeru nas čaka težka jesen. "Če ne bomo prišli na 70 odstotkov, bomo imeli jeseni vse zaprto," je dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 05:07 6. Julij 2021.

    V Izraelu kjer imajo največjo precepljenost ugotavljajo, da sedanja cepiva ne delujejo na delta virus, zato bodo uvedli nove ukrepe …

  • 21:17 5. Julij 2021.

    Pred leti mi je zdravnik povedal,cepljenje proti gripi je skorajda brez pomena,bolj biznis kot pa korist,zakaj ,ker ko se cepiš …

  • 21:14 5. Julij 2021.

    IJS do sedaj še ni nič uganil. Kje je ta pametni Cizelj?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.