Uživanje jogurta in živil, bogatih z vlakninami, je povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj pljučnega raka, so pokazali rezultati nove ameriške študije, objavljene v oddaji JAMA Oncology.
Znanstveniki poudarjajo, da so koristi uživanja hrane in jogurtov, bogatih z vlakninami, in njihovih učinkov na zdravje že ugotovljeni, ko gre za srčno-žilni in prebavni rak, poroča Science Daily.
Ta vrsta prehrane lahko učinkovito prepreči razvoj pljučnega raka
Nove ugotovitve temeljijo na analizi podatkov iz raziskav, ki so vključile 1,4 milijona odraslih iz ZDA ter iz evropskih in azijskih držav. Udeleženci študije so bili razdeljeni v pet skupin, odvisno od količine zaužitih vlaknin in jogurta.
Med tistimi, ki so uživali največ omenjene hrane, so opazili 33 odstotkov manjše tveganje za nastanek pljučnega raka v primerjavi s skupino, ki ni uživala jogurta ali hrane, bogate z vlakninami. "Naša študija zagotavlja močne dokaze v podporo smernicam o prehrani ZDA 2015-2020, ki priporočajo prehrano z veliko vlakninami in jogurtom," je dejal eden od avtorjev raziskave Xiao-Ou Shu, raziskovalec programa za epidemiologijo raka v centru za proučevanje raka Vanderbilt-Ingram v mestu Franklin. " To inverznost smo opazili med sedanjimi in nekdanjimi kadilci, pa tudi med tistimi, ki nikoli niso kadili in enako med moškimi in ženskami ter osebami različnih okolij," je dodal znanstvenik.
Shu je pojasnil, da so zdravstvene koristi vlaknin in jogurta odgovorne za prebiotične lastnosti teh živil -prebiotiki so neprebavljive sestavine nekaterih živil, ki spodbujajo rast koristnih mikroorganizmov v črevesju in zagotavljajo zdravo in močno črevesno floro.
dezurni@zurnal24.si
In kako so to izvedeli? Tako, da so 1x na 10 let vprašali te ljudi kaj so jedli? :-) Večina …
Na prvem mestu, pred jogurtom pa tobak.