Sredozemska hrana varuje ledvice in bolezni povezane z njimi, so ugotovili znanstveniki na kolumbijski Univerzi za medicino. Tisti, ki se ves čas prehranjujejo pa načelih mediteranske kuhinje, za kar petdeset odstotkov zmanjšajo možnosti za nastanek kronične bolezni ledvic, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. S takšnim načinom prehranjevanja za 42 odstotkov zmanjšajo tudi možnosti, da bi poškodovali samo delovanje ledvic.
Ne obstaja samo eno čarobno živilo
Raziskavo so opravili na 900 ljudeh, ki so jim sledili sedem let. Raziskave so se lotili zaradi prave epidemije bolezni ledvic, ki pestijo okoli dvajset milijonov Američanov. “Upoštevanje sredozemske prehrane pomeni redno uživanje sadja, zelenjave, rib, stročnic in nenasičenih maščobnih kislin. Poleg tega se pri sredozemskem načinu prehranjevanja izogibamo mesu, konzervirani hrani, že pripravljenim industrijskim jedem, sladkarijam in hitri hrani,” opisujejo raziskovalci.
Dodajajo, da ni le enega čarobnega živila, ki bi rešilo vse težave in zmanjšalo negativne posledice uživanja nezdrave hrane. “Potrebna je le večja disciplina pri izbiri hrane, ki jo postavimo na mizo in pri izbiri hrane, ki jo jemo v službi oziroma proč od doma,” opozarjajo. Svetujejo, da iz jedilnika izbrišemo sladkarije oziroma jih uživamo le ob posebnih priložnostih.
anja.scuka@zurnal24.si