Ekipa strokovnjakov z medicinske fakultete v Torontu je analizirala podatke 2.745 otrok, starih od dveh do šest let. Zdravnike je zanimalo, koliko in kakšno mleko pijejo ti otroci, iz podatkov o teži in višini pa so izračunali indeks njihove telesne teže. V istem času so jim v vzrocih krvi izmerili raven vitamina D.
Približno 49 odstotkov teh otrok je po navedba staršev uživalo polnomastno mleko, 35 pa posneto mleko z 1,5 do 1,8 odstotka maščob. Preostali so uživali obe kombinaciji.
Vitamin D bolj topen v maščobah
"Ugotovili smo, da je indeks telesne teže otrok, ki pijejo polnomastno mleko za 0,72 nižji v primerjavi z otroki, ki v večini konzumirajo delno posneto mleko," je povedal avtor in vodja študije Johnatan Maguire.
Poleg tega so v krvi otrok, ki vsak dan popijejo mastno mleko, zaznali višje stopnje vitamina D kot pri otrocih, ki so dnevno porabi skoraj trikrat večjo količino delno posnetega mleka z 1,5 odstotka mlečne maščobe.
Znanstveniki so pojasnili, da se višja vsebnost vitamina D lahko razloži z dejstvom, da so njegove molekule topne v maščobah.
Maguire je dejal, da so priporočila kanadskega ministrstva za zdravje, ki otrokom nagnjenim k debelosti svetuje delno posneto mleko, v nasprotju z rezultati njihove raziskave. Zato je prepričan, da bi morale kanadske in ameriške oblasti ponovno prevetriti tovrstna priporočila, tudi zato, ker se je debelost pri pri tamkajšnjih otrocih v zadnjih tridesetih letih kar potrojila.
Omenjena študija, ki govori o tem, da polnomastno mleko z nasičenimi maščobami ni nujno škodljivo, sicer v zadnjem času ni edina. Nekaj podobnega so dokazovali tudi v ZDA, kjer so ugotovili, da polnomastno mleko in njegove nasičene maščobe niso tako slabe, kot je bilo mišljeno, in ugotovili, da pri pri odraslih, ki uživajo polnomastno mleko, ne obstaja večje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja.
dezurni@zurnal24.si
Kaj pa smatrate za polnomastno mleko?
Tako je, putr je zdrav in je vedno bil. Zlasti če je surov. Umetno narejene maščobe v tovarni - margarine …
Točno tako! Pa raziskovalci so pozabili poudariti, da če že, je le surovo mleko primerno za uživanje - pasterizacija, homogenizacija …