Letošnji svetovni dan umivanja rok (15. oktobra) se osredotoča na povezavo med umivanjem rok in prehrano, kar vključuje tudi higieno živil.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ) tako znova opozarjajo na dosledno in pravilno umivanje rok. Da se izognemo morebitnim okužbam, je prav tako pomembna pravilna uporaba živil in materialov, v katerih so ta živila shranjena.
"Po odprtju konzerve, živilo takoj prestavite iz konzerve v stekleno, keramično ali plastično posodo, ki jo, če hrane ne boste takoj pojedli, shranite v hladilniku, " je eno od pomembnejših pravil varne uporabe materialov stiku z živili.
Sicer na NIJZ svetujejo:
- Embalirana živila shranjujte pri zmernih temperaturah (npr. plastenk za vodo ne shranjujte v avtu v poletnem času, saj so temperature v avtu, zaprtem na soncu, lahko poleti lahko zelo visoke).
- Ne uporabljajte večkrat kovinskih pokrovov za steklene kozarce za vlaganje (niso namenjeni večkratni uporabi), uporabite nove, nerabljene in preberite navodila (včasih pokrovi niso primerni za stik z vsemi vrstami živil).
- Če pa že uporabite rabljeno embalažo, jo uporabite le za tista živila, za katera je bila tudi prvotno namenjena (npr. olje shranjujte v plastenki v kateri se je tudi prej nahajalo olje, ali v steklenici). Proizvajalci preskušajo embalažo za določen namen in za ta namen uporabe je preverjena, za druge namene in morebitno večkratno uporabo pa mogoče ni primerna.
- Ne uporabljajte aluminijskih posod in embalaže za kisla in slana živila.
- Pri grelnikih vode čim redkeje odstranjujte vodni kamen. Ko ga pa odstranite, oziroma pred uporabo novega grelnika prvih nekaj zakuhanih vod zavrzite. V grelnikih nikoli ne kuhajte vode, ki je ostala od prejšnje uporabe. Vsakič uporabite svežo vodo.
- V posodah (iz nerjavečega jekla, v kovinskih posodah z različnimi prevlekami) pred prvo uporabo zakuhajte razredčen kis in raztopino zavrzite.
- Silikonske pekače pred prvo uporabo pregrejte v pečici, pečico nato odprite in kuhinjo prezračite.
- Ne uporabljajte keramične, kvazikeramične, melaminske ali emajlirane posode, pri kateri ste opazili vidne spremembe površine.
- Vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživajte samo ob posebnih priložnostih.
- Ne puščajte pribora (kuhalnic, zajemalk…) v posodi s hrano med kuhanjem.
- Ne pregrevajte praznih posod z zaščitnimi teflonskimi in kvazikeramičnimi prevlekami nad temperaturo, ki jo je predpisal proizvajalec in pazite, da pri uporabi ne prihaja do hitrih temperaturnih sprememb (ko npr. v vročo posodo nalijete hladno vodo).
- Posode s kvazikeramičnimi prevlekami ne uporabljajte za kisla živila in pri kuhanju ali serviranju ne uporabljajte ostrih pripomočkov.
- Melaminske posode ne uporabljajte v mikrovalovni pečici.
Umivajte si roke
Preko rok se prenašajo predvsem povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni, okužb in zastrupitev s hrano, posredno pa tudi povzročitelji gripe in drugih respiratornih okužb, zato je redno umivanje še kako pomembno. "Pogosto si z milom umivamo roke vsaj 20 sekund," pravijo na NIJZ,
Vino ali sokove iz kristalnih kozarcev uživajte samo ob posebnih priložnostih.????? pisunstvo prve vrste
novica za majhne otroke
Ja seveda lmao