Smrtonosna bakterija na pohodu, širi se z rekordno hitrostjo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stopnja umrljivosti po okužbi je kar 30-odstotna.
Oglej si celoten članek

Na Japonskem se širi smrtonosna mesojeda bakterija; kot piše Telegraph, so v državi letos zabeležili kar 977 primerov sindroma streptokoknega toksičnega šoka (STSS), s čimer so že presegli lanski rekord 941 okužb.

Bolezen je posledica nenavadne manifestacije bakterije streptokok A, s katero je latentno okuženih od pet do dvajset odstotkov zdravih odraslih. Bakterija običajno ne kaže nobenih simptomov, lahko pa se razvije v vrsto bolezni, od tonzilitisa, impetiga do pljučnice.

V nekaterih primerih lahko postane tudi invazivna; iz vreznin in ran prodre globoko v mesna tkiva in mišice, zaradi česar je dobila ime "meesojeda bolezen", pojasnjuje Telegraph.

Začetni simptomi so vročina in bolečine v mišicah, ki jim sledi nizek krvni pritisk. Odpoved organov in septični šok se lahko pojavita že v 48 urah in - če se stanje ne zdravi pravočasno z antibiotiki - lahko povzroči smrt. Večina okuženih je starejših od 30 let, umrljivost pa je okoli 30 odstotkov.

Svetovna zdravstvena organizacija je opozorila prd boleznijo izdala že decembra 2022 po skoku okužb s streptokokom A v Veliki Britaniji, Franciji, na Irskem, Nizozemskem in Švedskem. Takrat je šlo v večini primerov za otroke.

Zdravje Smrtonosna bakterija prvič v vodi, izdali opozorilo Zdravje Po novem koronavirusu nova nevarnost

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.