Slovenci bomo svoje zaloge rib pojedli do 15. februarja

Foto: Boštjan Selinšek WWF Foto: Boštjan Selinšek WWF
"Slovenci pojemo nekoliko manj kot 11 kilogramov rib na prebivalca na letni ravni," ugotavljajo pri WWF Adria.
Oglej si celoten članek

"Okrog 800 milijonov ljudi je odvisnih od ribištva. Evropa je največji uvoznik ribiških proizvodov na svetu, večina jih prihaja iz držav v razvoju. S politiko nabave lahko vplivamo na globalno ribištvo," je v ponedeljek povedal Danijel Kanski, strokovnjak za morska vprašanja pri WWF Adria.

Včeraj je namreč v Centru kulinarike in turizma-KULT316 v Ljubljani, v organizaciji WWF Adria potekal dogodek Katera riba naj bo na krožniku? na katerem so predstavniki WWF Adria predstavili tudi projekt Fish Forward 2. Slovenci pojemo po njihovih navedbah nekoliko manj kot 11 kilogramov rib na prebivalca na letni ravni.

Podatki kažejo, da bomo Slovenci svoje ribje zaloge »pojedli« do 15. februarja, potem bomo odvisni od uvoza. WWF

"Morje se je še pred leti smatralo kot neskončen vir rib in druge morske hrane. Danes je večina vrst prelovljenih oziroma izlov dosega maksimalne vzdržne vrednosti. Morje ni kot gozd, rib ne vidimo in ne vem koliko jih je, ne moremo jih prešteti kot drevesa v gozdu," je na prekomerni ribolov opozoril Kanski.

Za več kot 90 odstotkov kritično stanje

Da je riba bila ulovljena oziroma vzgojena na trajnostni način zagotavljata certifikata MSC in ASC, ki pa ne obstajata na področju Mediterana. Primeri certificirane ribe so vzgoja ASC vitkega soma v Vietnamu, ASC vzgoja lososa na Norveškem in Čilu, MSC bakalar v Atlantiku.

Moramo pa pozornost namenjati tudi izdelkom iz Mediterana in Jadrana, saj smo na ta prostor najbolj navezani. Kot je povedal Danijel Kanski iz WWF Adria, je v Mediteranu in Jadranu stanje ribjih zalog zelo slabo. Za več kot 90 odstotkov ribjih zalog je stanje kritično.

Kot glavna sporočila za izbiranje trajnostne ribe pri WWF Adria izpostavljajo: ne kupuj neodrasle majhne ribe, izbiraj več vrst rib, beri deklaracijo, od kod riba prihaja in na kakšen način je bila ulovljena.

Da je zaradi neimetja certifikata, ki ga zaenkrat tudi teoretično ne more pridobit, včasih izločena iz določenih trgovin, je povedala tudi Irena Fonda iz ribogojnice Fonda, kjer si prizadevajo vzgojiti najboljšo ribo s poudarkom na trajnostnem vidiku ribogojstva. Njihova riba je tudi sledljiva, vsaka riba ima značko kdaj je bila ulovljena. "Smo prvi na svetu, ki imamo ime ribe na jedilniku, brancin Fonda. Država mora podpirati lokalne stvari," je bila jasna Fonda.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.