To je skupen faktor psihopatov, narcisov in egoistov

Foto: Profimedia psihopat
Zdi se, da imajo egoizem, narcizem in celo sadizem enako psihološko ozadje, neke vrste "temno stran osebnosti".
Oglej si celoten članek

Tako trdijo avtorji študije, objavljene v Psychological Review, ki govorijo o Faktorju D ("Factor-D" ali Factor Dark), ki naj bi bil skupni imenovalec med različnimi negativnimi karakterji.

Raziskovalci na univerzi v Kopenhagnu na Danskem, in njihovi kolegi na Univerzi v Ulmu v Nemčiji ter Koblenz-Landau so analizirali več kot 2.500 ljudi. Izpostavljeni so bili vrsti vprašanj o njihovem obnašanju in načinih odločanja. Informacije pridobljene iz vprašalnikov so nato preslikali na devet negativnih osebnosti: na egoiste, Machiavelliste, narciste, arogantneže, psihopate, sadiste, tiste s pomanjkanjem morale, tiste, ki imajo le lastne interese in na tiste, ki delujejo, da bi nekomu nagajali.

Preverite Osem znakov, da ste zaljubljeni v narcisa

Po natančni analizi so raziskovalci ugotovili, da imajo vse te negativne osebnostne lastnosti isto tendenco, ki so jo imenovali D faktor. Tega so definirali kot splošno težnjo k čim večji individualni koristi z neupoštevanjem ter nesprejemanjem ostalih oseb, vsi namreč iščejo svoje koristi na račun drugih. Vodja raziskave Ingo Zettler pojasnjuje, da se ta tako imenovani D faktor lahko pri osebi kaže kot ena od negativnih karakterjev ali celo kot kombinacija teh.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.