Še tako zdrava hrana ne more pomagati, Slovenci smo precej na udaru

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Raziskava, ki je ovrgla prejšnje.
Oglej si celoten članek

Zdrava prehrana ne more ublažiti učinka prekomernega uživanja soli, je pokazala najnovejša raziskava. Čezmerno uživanje soli v prehrani je pomemben dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in pomeni resno grožnjo za zdravje. Odrasli prebivalci Slovenije na primer, v povprečju za dobrih 130 odstotkov presegamo priporočeno dnevno količin vnosa.

Zdravje Dvajset let si ni izmeril tlaka, potem pa se je zgodilo

Znanstveniki  britanske Univerze Imperial in Univerze Northwestern v ZDA so analizirali prehrano več kot štiri tisoč odraslih, starih od 40-59 let. Raziskava o prehrambenih navadah raziskovancev iz ZDA, Velike Britanije, Japonske in Kitajske je pokazala, da imajo ljudje, ki zaužijejo večje količine soli, višji krvni tlak, ne glede na to, kako zdravo se prehranjujejo. Rezultati študije, ki jo povzema Reuters, so objavljeni v znanstveni reviji Hypertension.

Znanstveniki poudarjajo, da bodite pozorni na dnevni vnos soli, pridelovalce hrane in živil pa pozivajo, da zmanjšajo vsebnost soli v svojih izdelkih.  V prehrani prebivalcev Slovenije so največji vir zaužite soli kruh in krušni izdelki, mesni izdelki, vložena zelenjava, siri ter polpripravljeni in pripravljeni izdelki.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) na podlagi številnih raziskav priporočata za odraslo prebivalstvo vnos največ 5 g soli na dan (ena čajna žlička). Temu priporočilu sledi tudi Slovenija. Za osnovno delovanje organizma oziroma t. i. fiziološke potrebe dnevno mladostniki in odrasli potrebujejo samo 1,4 g soli, otroci pa glede na nižjo telesno težo še manj, v starosti od 1 do 4 let 0,8 g soli.

Visok krvni tlak v razvitem svetu prizadene skoraj vsako četrto osebo in je pogosti vzrok srčne in možganske kapi, pešanja ledvic in srca, oslabelega vida, zato ga je treba nujno zdraviti.

Bolezen, ki ubija tiho Hipertenzija: To lahko naredi ta tihi ubijalec

Na hipertenzijo vpliva več dejavnikov, vključno s starostjo, težo, dejavnik tveganja pa je tudi prekomerni vnos soli. Danes velja, da k znižanju krvnega tlaka veliko pripomorjejo vitamini in minerali v sadju in zelenjavi, ki dokazano učinkujejo na krvne žile. 

Pred tem so strokovnjaki menili, da lahko z uživanjem večjih količin sadja in zelenjave uničimo učinek prevellike količine soli v prehrani in tako preprečimo vpliv soli na krvni tlak.

Ta živila lahko vplivajo na zniževanje krvnega tlaka, ne izničijo pa negativen vpliv soli, je pokazala zadnja študija, v kateri so prostovoljcem štiri dni jemali vzorce urina, jim merili težo in krvni tlak. Znanstveniki so preučevali koncentracijo natrija in kalija v urinu. Natrij je glavni element v soli, kalij, ki ga je veliko predvsem v listnati zelenjavi, pa povezujejo z znižanjem krvnega tlaka.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.