Raziskava: Že dve rezini šunke znatno povečata tveganje za to hudo bolezen

Foto: Profimedia šunka
Foto: Profimedia šunka
Strokovnjaki svetujejo zmerno uživanje mesa.
Oglej si celoten članek

Več kot 400 milijonov ljudi po vsem svetu trpi za sladkorno boleznijo tipa 2, ki lahko povzroči slepoto, odpoved ledvic, srčni infarkt, možgansko kap in amputacijo spodnjih okončin.

Uživanje predelanega in nepredelanega rdečega mesa lahko znatno poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, piše v raziskavi, ki so jo izvedli strokovnjaki z Univerze Cambridge in je objavljena v strokovni reviji The Lancet. Študija, ki je je zajela dva milijona ljudi zdaj ponuja najobsežnejše dokaze o povezanosti rdečega mesa s povečanim tveganjem za sladkorno bolezen, poroča The Guardian.

Raziskovalci so ugotovili, da uživanje 50 gramov predelanega mesa, kar je enako približno dvema rezinama šunke na dan, poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 15 odstotkov v naslednjih desetih letih. Tudi uživanje 100 gramov nepredelanega rdečega mesa na dan, kar je približno velikost manjšega zrezka, to tveganje poveča za 10 odstotkov.

Strokovnjaki svetujejo zmerno uživanje mesa za zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 in priporočjo prehrano, bogato z zelenjavo, sadjem, oreščki, semeni, fižolom in lečo. 

dezurni@styria-media.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 22:33 29. Avgust 2024.

    To je pa verjetno članek Tince in njenega fanta:) Raje imam sladkorno, kot konjsko glavo od trave

  • 12:09 27. Avgust 2024.

    Vabim ''strokovnjake'' na odojka, ga ravno vrtimo na ražnju....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.