Problem odpornih bakterij se začne v živinoreji

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Evropi umre okoli 25.000 ljudi letno zaradi okužb z bakterijami odpornimi proti antibiotikom. K temu znatno prispeva njihova preomerna uporaba, zlasti v kmetijstvu, saj se tam porabi kar polovica.
Oglej si celoten članek

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da brez potrebnih skupnih aktivnosti za zajezitev pojava odpornosti bakterij, hitimo v obdobje "pred- antibiotiki", ko zaradi pridobljene odpornosti bakterij ne bomo mogli več pozdraviti infekcijskih bolezni. "V Evropi že umre okoli 25.000 ljudi letno zaradi okužb z bakterijami odpornimi proti antibiotikom," opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Prekomerna uporaba antibiotikov, tako za zdravljenje ljudi kot tudi živali, znatno prispeva k povečevanju števila mikroorganizmov (bakterij, plesni in kvasovk), ki so razvili odpornost proti antibiotikom. "Razloge lahko iščemo tudi v nas samih, a ključni vir problema je kmetijstvo, saj kar okoli polovico proizvedenih antibiotikov na svetu, porabijo v kmetijstvu," poudarjajo pri ZPS. 

Pozvali prehrambene verige

Foto: Shutterstock zivljenje 18.11.13. antibiotiki, foto: shutterstock Potrošniške organizacije so zato pozvale prehrambne verige, kot so MCDonalds, Subway, KFC naj prenehajo kupovati meso živali, pri prireji katerih so bili uporabljeni antibiotiki, ki jih uporabljajo v humani medicini, in s tem pomembno prispevajo k zajezitvi problema resistence antibiotikov. 
V Sloveniji se po podatkih Statističnega urada količina prodanih antibiotikov za uporabo v živinoreji v zadnjih letih zmanjšuje.

"V 2013 je prodaja antimikrobnih substanc v Sloveniji znašala 22 mg/na kg živali vzrejene za hrano," navajajo pri ZPS. "Ta številka je sicer krepko pod EU povprečjem, ki znaša 110mg/PKE. Vendar pa se moramo zavedati, da je na trgovskih policah v Sloveniji tudi meso iz Avstrije (57mg/PKE), Nemčije (197mg/PKE), Madžarske (230mg/PKE), Italije (302 mg/PKE), kjer pa so te vrednosti občutno višje."

Odporne najbolj običajne patogene bakterije

Zastrašujoče je, da so najbolj običajne patogene bakterije - salmonela, kampilobakter, E. Coli in seveda stafilokoki ter streptokoki - že odporne proti antibiotikom. "Prisotne so v surovem mesu in se ob neustreznem ravnanju s surovim mesom lahko prenašajo na človeka in lahko povzročijo okužbe pri človeku," poudarjajo pri ZPS, kjer se sklicujejo na podatke Svetovne zdravstvene organizacije. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.