Preveč zapečen toast povzroča raka

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Kruh ali krompir raje zapecite do zlato rjave, kot pa temno rjave barve. Če ga zapečete do slednje, škodujete svojemu zdravju.
Oglej si celoten članek

Britanska agencija za standardizacijo hrane (FSA) je sporočila, da kemična spojina akrilamid, ki nastane, ko se hrano z visoko vsebnostjo škroba kuha na visoki temperaturi, lahko povzroči raka.

Agencija je pozvala britanske potrošnike, naj raje zapečejo kruh ali krompir do zlato rjave barve, kot pa temno rjave. Na akcijo opozarjajo tudi s ključnikom #GoForGold.

Potrošnikom so še svetovali, naj krompirja ne shranjujejo v hladilniku, saj se tako poveča stopnja akrilamidov, ter naj ga razrežejo na večje krhlje, saj je tako površina, na kateri se peče, manjša.

Mediji: študije veljajo za raka pri živalih

Britanski mediji so se na opozorilo hitro odzvali z naslovnicami, kot so "Naj se odrečemo opečencu?" ali "Pojedel si svoj ocvrt krompirček". Nekateri pa so izpostavili, da vladno opozorilo temelji na študijah, ki le potrjujejo, da prisotnost akrilamidov v prehrani povzroča raka pri živalih, ne pa tudi ljudeh.

Britanci letno pojejo približno 382 milijonov porcij ocvrte ribe in krompirčka, enega najbolj priljubljenih in tipičnih britanskih prigrizkov. V Veliki Britaniji naj bi bilo kar 10.500 okrepčevalnic, ki nudijo to jed. Tudi toast je na lestvici najbolj priljubljenih britanskih jedi, saj si ga postrežejo tako za zajtrk kot tudi malico.

Švedska je leta 2002 kot prva izdala opozorilo zaradi nevarnosti akrilamidov, sledilo pa je več opozoril tudi v drugih državah, med drugim v ZDA.

Sicer pa naj bi tudi Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za varnost hrane namigovali, da akrilamidi povzročajo raka pri ljudeh, še piše v sporočilu FSA.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.