Študija v popolnem nasprotju z nasveti zdravnikov in znanstvenikov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prehrana z nizko vsebnostjo maščob resno poveča tveganje za smrt.
Oglej si celoten članek

Mednarodna strokovna revija The Lancet je objavila rezultate študije, ki dokazuje, da se tistim, ki uživajo hrano z nizko vsebnostjo maščob za četrtino poviša tveganje za prezgodnjo smrt.

Ljudje z visokim vnosom maščobe - približno 35 odstotkov na dan - so imeli za 23 odstotkov manjše tveganje za zgodnjo smrt in 18 odstotkov manjšo tveganje za možgansko kap, v primerjavi z ljudmi, ki so jedli manj maščob, je za televiziji CBS dejal vodilni avtor raziskave Mahshid Dehghan.

Morilec so ogljikovi hidrati

V torek objavljena študija kanadskih strokovnjakov, v kateri je sodelovalo 135.000 odraslih z vsega sveta, je pokazala, da ljudje, ki so s svoje vsakodnevne prehrane odstranili maščobo, le-to najpogosteje nadomesijo z ogljikovimi hidrati. Gre seveda za kruh, testenine in riž, ki sicer ne vsebujejo vseh pomembnih hranil za naše telo. Raziskava je še pokazala, da sadje, zelenjava in stročnice prav tako zmanjšajo tveganje za prezgodnjo smrt, v zmernih količinah seveda.

Telo jih potrebuje

Študija, ki jo kanadski znanstveniki izvedli na odraslih iz 18 držav sveta, ki so bili stari od 35 do 70 let je pokazala, da se je med tistimi, ki so uživali sladkor in suhomesnate izdelke tveganje za prezgodnjo smrt povečalo za 28 odstotkov: "Že desetletja se zdrave smernice hrane osredotočajo na zmanjševanje maščobe in nasičenih maščobnih kislin. Vendar telo potrebuje maščobe, v njih je veliko vitaminov in esencialnih kislin, ki igrajo pomembno vlogo v telesu. Z drastičnim zmanjšanjem vnosa maščob telo prikrajšamo za življensko pomembne minerale, " je po pisanju tiskovne agencije Hina, na kongresu združenja evropskih kardiologov v Barceloni dejal Dehghan, znanstvenik in vodja študije na Univerzi McMaster. 

Zdravje Svinjska mast in oljčno olje enakovredna

Dr. Dehghan in njegovi kolegi menijo, da nizek vnos nasičenih maščobnih kislin povečuje možnost prezgodnje smrti za 13 odstotkov, medtem ko kozumiranje večje količine vseh vrst maščob to tvegnje zmanjša kar za 23 odstotkov. Znanstveniki trdijo, da so vsi, ki vsak dan v telo vnesejo 60 odstotkov gljikovih hidratov, "kandidati" za prezgodnjo smrt.

Na študijo so se medtem že odzvali nekateri strokovnjaki, ki me drugim opozarjajo na dokazano nevarne transmaščobe, ki pa jih omenjena študija ne omenja..  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 15:25 1. September 2017.

    Vsak teden nekaj zdarvega pogrintajo, pa še zdravilo za to....pravzaprav za njihove denarce.A me bo pobralo zaradi hrane, zdravil al …

  • 15:23 1. September 2017.

    Ja KONČNOOOOOOO!!!!! Jst vem to že vsaj nekaj let, k sm si zdravje z maščobami poštimala. OH ali sladkorji pa …

  • 15:17 1. September 2017.

    Kitajci jejo riz na 101 nacin .....

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.