Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) naj bi slanino, klobase in preostale predelane mesnine postavila ob bok drugim karcinogenim izdelkom, kot so arzen, cigareti in azbest.
Mednarodna agencija za raziskovanje raka že nekaj časa opozarja, da imajo ljudje, ki pojedo veliko rdečega mesa in predelanih mesnih izdelkov, večjo verjetnost, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa, kot tisti, ki pojedo malo teh živil.
Nevarno tudi rdeče meso
Zdaj naj bi na to po poročanju britanskih medijev uradno uradno opozorila tudi WHO. Prav tako naj bi opozorila na negativne učinke, ki jih ima prekomerno uživanje rdečega mesa, kot "potencialno nevarno za povečanje tveganja raka pri ljudeh".
To sicer ne pomeni, da bi se morali rdečemu mesu popolnoma odpovedati, saj je dober vir proteinov, vsebuje pa tudi pomembne minerale, kot sta železo in cink. Priporočila naj bi le omejeno uživanje navedenih izdelkov.
Kajenje je bistveno bolj nevarno
Prav tako naj bi v poročilu poudarila, da povezavo uživanja rdečega mesa in predelanih mesnin z rakom na črevesju, ne gre primerjati z nevarnostjo, ki ga za pljučnega raka prinaša kajenje.
Sarah Williams, ki se v Veliki Britaniji ukvarja z raziskavami rakavih obolenj, je za Sky News poudarila: "Po naših raziskavah uživanje rdečega in predelanega mesa ni niti približno tako nevarno kot kajenje."
Mesna industrija zaskrbljena
Nekateri kmetje in mesni predelovalci so že zaskrbljeni, kako bo sporočilo WHO vplivalo na prodajo in zaupanje potrošnikov.
O ameriških klobasah in slanini sploh ne dvomim,da so rakotvorne,o mojih domačih pa ne pustim reči nič slabega.Svinja bo kralj …
Samo o rdečem mesu obstaja na tisoče raziskav. In niso kar vse povprek neverodostojne. Dejstvo je, da je predelano rdeče …
Maresem - čista izvirska voda. Ta ostale 4 pa ne vem :-)