- Živilo: sir Camembert
- Tržno ime: CAMEMBERT D ISIGNY AU LAIT MICROFILTRE DE VACHE
- Pakiranje: 250 g
- Blagovna znamka: NOS REGIONS ONT DU TALENT
- Rok uporabe: 5.9.2023
- Poreklo: Francija
EAN koda: 3564709177342
Posrednik: E.LECLERC RUDNIDIS d.o.o., Jurčkova cesta 225, p. Ljubljana (01/42 04 267)
Paličasta bakterija, ki je razširjena v naravnem okolju
Bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše. Simptom okužbe je povišana telesna temperatura, ki jo lahko spremlja glavobol. "Če ste zaužili omenjeno živilo in ste jih zaznali, svetujemo, da takoj poiščete zdravniško pomoč in zdravnika obvestite o zaužitju tega izdelka," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.
Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje to paličasto bakterijo nnajdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih žiivilih,
Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi). Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih živalih.
Listerioza pri ljudeh
Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska).
V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze (dejansko število obolelih je verjetno bistveno večje), umrlo je 18 obolelih (tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let). Listerija pogosto živi in raste v vlažnem, hladnem okolju (v hladilniku na onesnaženih površinah in živilih). To ni običajno za druge zdravju škodljive mikroorganizme v živilih, ki se praviloma pri temperaturi pod 5 °C ne razmnožujejo več. Listerija se namreč razmnožuje pri temperaturah od 4,4 °C do 44 °C, niti temperatura 0 °C razmnoževanja bakterij ne ustavi ampak le upočasni. Listerija se zelo lahko širi z neposrednim stikom živila z onesnaženo površino. Čeprav v hladilnik damo živilo, ki ni onesnaženo z listerijo, vendar ga shranimo na neprimeren način, lahko listerija, ki je v hladilniku, onesnaži živilo