Pozor, umik živila zaradi nevarne listerije

Foto: Profimedia
V živilu zaznali prisotnost bakterije Listeria monocytogenes.
Oglej si celoten članek

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v vzorcu bakalarja proizvajalca Rival trade iz Trzina ugotovila prisotnost bakterije listerija. Nosilci živilske dejavnosti, ki so vključeni v distribucijo spornega lota, izvajajo umik živila s trga.

Tržno ime živila, v katerem so zaznali prisotnost bakterije Listeria monocytogenes, je Bakalar na belo v 140 gramskem pakiranju v plastični posodici. Rok uporabe je 1. avgust 2019, ime serije pa je L839.

Kupce živila prosijo, naj izdelka ne zaužijejo, za vračilo izdelka pa naj se obrnejo na mesto nakupa oziroma na omenjeno podjetje na telefonsko številko 01 561 04 00.

Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Na Nacionalnem inštututu za javno zdravje ( NIJZ) pojasnjujejo, da gre za bolezen živali, ki se prenaša na ljudi. Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih živalih.

"Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili," opozarjajo. Listerija pogosto živi in raste v vlažnem, hladnem okolju (v hladilniku na onesnaženih površinah

S kliničnimi znaki zbolimo redko

Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje.

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih.

NIJZ: "Listerija se zelo lahko širi z neposrednim stikom živila z onesnaženo površino. Čeprav v hladilnik damo živilo, ki ni onesnaženo z listerijo, vendar ga shranimo na neprimeren način, lahko listerija, ki je v hladilniku, onesnaži živilo."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.