Pozor, odpoklic salame, potrdili prisotnost bakterije

Foto: Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
Foto: Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
V vzorcu divjačinske salame potrjena prisotnost seva verotoksične bakterije E. Coli.
Oglej si celoten članek

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča o odpoklicu divjačinske salame Kmetije Pr' Škofč iz Naklega. Pojasnjujejo, da so v okviru letnega programa monitoringa zoonoz in povzročiteljev zoonoz odvzeli vzorec mesnega proizvoda z namenom preverjanja varnosti živil. "V vzorcu divjačinske salame je bila potrjena prisotnost seva verotoksične Escherichia coli (STEC), ki ima gen za tvorbo verotoksina stx2. Živilo, v katerem je bila ugotovljena prisotnost verotoksične E. coli, je namenjeno neposrednemu uživanju (brez predhodne termične obdelave), zato predstavlja tveganje za zdravje ljudi in ocenjeno kot ne varno," vzrok za umik izdelka iz prometa pojasnjujejo na upravi.

Podatki o izdelku:

Izdelek: Divjačinska salama

Datum proizvodnje: 11.12.2018

Pakirano dne: 11.3.2019

Rok uporabe: 27.9.2019

Lot: 1

Proizvajalec: Kmetija Pr' Škofč, Matic Kleindienst s.p., Glavna cesta 9, 4202 Naklo

Na Zvezi potrošnikov Slovenije ob tem dodajajo, da je zaradi dolgega roka mogoče, da imajo nekateri salamo še doma. V tem primeru je ne zaužijte, lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, kupnino so vam dolžni povrniti.

E.coli

Od okužbe z E. Coli, pa do prvih znakov lahko mine tudi od tri do osem dni. Pojavijo se lahko naslednji znaki okužbe: bolečine v trebuhu in trebušni krči, slabost in bruhanje ter driska, ki jo lahko spremljajo tudi krvavitve. Okuženi lahko ima tudi povišano telesno temperaturo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.