Pozor, izdelek okužen z bakterijo, ki sodi med najhujše

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Bakterijska okužba z listerijo sodi med najnevarnejše, saj je lahko celo smrtna.
Oglej si celoten članek

Zveza potrošnikov Slovenije obvešča o odpoklicu suhe salame - izdelka "Alpska klobasa" podjetja Kmetijska zadruga Tolmin (Salamerija Alpija). 

Foto: Zveza potrošknikov Slovenije

Podatki o živilu
Opis živila: sušena mesnina – trajni izdelek
Ime živila: Alpska klobasa
Rok uporabe: izdelki označeni z roki uporabe od 5.1.2020 do 14.1.2020
Št. lota 19

Vzrok odpoklica

Ugotovljena prisotnost Listeria monocytogenes. 

Listerija

Listerija je bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih, pa tudi v številnih živilih, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki oboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

Tvegana živila so surovo in toplotno neobdelano mleko in mlečni izdelki, surova in slabo oprana zelenjava ter sadje, surovo meso, delikatesni izdelki in surove ter prekajene ribe.

Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje. Za okužbo ranljivejše skupine ljudi lahko razvijejo simptome, ki so dolgotrajni, hudi in lahko ogrožajo življenje. Okužba poteka kot težko sistemsko obolenje, z vnetjem možganov in možganskih ovojnic ter septikemijo. Smrtnost je v teh primerih visoka, tudi do 50 odstotkov.

Občutljive skupine ljudi

Posebej dovzetne za okužbo so nosečnice, pri katerih je v primerjavi z drugimi zdravimi odraslimi možnost, da zbolijo, kar trinajst do dvajsetkrat večja. Nosečnice sicer praviloma zbolijo le z blagimi simptomi, okužba pa predstavlja veliko tveganje za plod. Možne posledice okužbe so splav, mrtvorojenost ali zgodnja smrt novorojenčka. Pri preživelih novorojenčkih se lahko pojavljajo resne zdravstvene težave, kot so duševne motnje, paraliza, slepota, motnje v razvoju možganov, srca in ledvic.

Druge občutljive skupine ljudi so še otroci, starostniki, kronični bolniki in imunsko oslabljene osebe.

Kako preprečiti okužbe z listerijo?

  • Ne uživajmo tveganih živil, če spadamo v katero od ogroženih skupin
  • Živila za neposredno uživanje porabimo čim prej oziroma najkasneje do roka uporabe.
  • Dosledno izvajajmo osebno higieno, zlasti temeljito in pravilno umivanje rok. 
  • Temeljito in sprotno čistimo delovne površine, posodo, pribor, kuhinjske pripomočke in hladilnik.
  • Sadje in zelenjavo pred nadaljnjo pripravo in zaužitjem temeljito operemo.
  • Hitro pokvarljiva živila hranimo na hladnem (pod 4°C).
  • Pred zaužitjem živila zadostno toplotno obdelamo (nad 85°C).
  • Preprečujemo navzkrižno onesnaženje.

Ta priporočila morajo upoštevati še posebej nosečnice. Uživajo naj le sveže pripravljene in toplotno zadostno obdelane jedi!

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:23 21. Oktober 2019.

    Važno jim je, da govno, ki jemo, prodajajo kot bio....

  • 17:48 21. Oktober 2019.

    BOLI K..... POSEDIJA kaj mi jemo,glavno,da je njegova malha čimbolj polna.

  • 13:53 21. Oktober 2019.

    če je en datum 5.01. 20 drugi pa 14.01. 20 , ter skupni lot 19 pomeni , da proizvajalec neopravičeno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.