Ugotovili so, da se z dolgotrajnim hranjenjem paradižnikov v hladilniku uniči slasten okus teh rdečih plodov. Razlog je v nizki temperaturi, ki moti encime, ki dajejo paradižniku poseben okus. Posledica je svetleč in lep paradižnik, ki je voden in brez polnega okusa.
V raziskavi so analizirali dvajset različnih vrst paradižnikov, v hladilniku so jih pri petih stopinjah Celzija hranili en dan, tri in sedem dni. Paradižnike so nato premestili v prostor, kjer je bilo dvajset stopinj Celzija, da bi lahko dozoreli.
Nikoli več tako okusni
Nato so merili koncentracijo snovi, ki so zaslužene za okus. Te so bile pri paradižnikih, ki so bili v hladilniku sedem dni, zmanjšane za 65 odstotkov. Ta koncentracija se ni povišala niti po treh dneh na sobni temperature.
Rezultate je potrdilo tudi 76 potrošnikov, ki je preizkušalo paradižnike. Ti niso vedeli, ali so bili paradižniki pred nakupom teden dni hranjeni v hladilniku ali ne. So pa te paradižnike označili za manj okusne kot ostale.
Preberite še:
Paradižniki, ki jih prodajajo pri nas, so že davno brez okusa, že od same ga vzgajanja na vodi, kar dobro …