Na žar lahko položite narezane paprike ali pa jih pustite, kakršne so, le da odstranite koščice. Če želite lahko pred peko paprike tudi dušite, kar bo omehčalo kožo, da jo boste lahko lažje odstranili. Paprike položite na žar s kožo obrnjeno navzdol in jih pecite 12 do 14 minut brez obračanja. Lahko jih pojeste z oglenelo kožo ali pa jo prej odstranite.
Nasvet za popolno marinado
Pečene paprike so okusne tudi brez marinade, vendar ta prav nič ne škodi. Za pripravo marinade boste potrebovali le 10 minut. Za marinado potrebujete malo olivnega olja in balzamičnega kisa ter sol in poper. Seveda lahko dodate tudi različna zelišča, kot so bazilika, timijan, koriander, kumina in drugo. Paprike in marinado dajte v neprepustno vrečko in jo za 10 minut postavite v hladilnik. Če se vam ne ljubi ukvarjati z marinado, lahko paprike enostavno premažete z olivnim oljem, preden jih položite na žar.
Paprike kot ključen člen zdrave prehrane
Poleg dobrega okusa, imajo paprike tudi izjemno pozitiven vpliv na zdravje. Vsebujejo namreč veliko karotenoidov in vlaknin ter pomagajo pri dvigovanju odpornosti in imunskega sistema. "Karotenoidi so močno obarvani rastlinski pigmenti z antioksidativnim delovanjem. Rdeča paprika vsebuje likopen, ki ji daje intenzivno rdečo barvo, hkrati pa je poznan kot zaščita, ki lahko pripomore pred rakavimi obolenji. Paprike vsebujejo tudi betakaroten, katerega telo pretvori v vitamin A, ki je pomemben za dober vid. V oranžni papriki je mogoče najti tudi pigment zeaksantin, ki lahko oko zaščiti pred sivo mreno," so zapisali na Inštitutu za nutricionistiko Nutris.
Dodali so še, da vse barve paprike vsebujejo tudi velik odmerek vlaknin, ki pripomorejo k uravnavanju holesterola v krvi, ščitijo debelo črevo pred rakavimi obolenji in izboljšujejo prebavo s povečevanjem volumna blata.
Poleg tega so paprike tudi ključnega pomena za naš imunski sistem. Ena manjša rdeča, rumena ali oranžna paprika vsebuje približno trikratno količino priporočenega dnevnega vnosa vitamina C, več kot ga vsebujejo citrusi. "Poleg vitamina C, paprika vsebuje tudi vitamin B6, folno kislino, rdeča in zelena paprika pa še vitamin E in vitamin K ter od mineralov pa ima največ kalija. Vitamin B6 in folna kislina sta prav tako podpora imunskemu sistemu, vitamin E ima antioksidativen učinek, vitamin K pa pripomore k ohranjanju zdravih kosti. Vsa ta mikrohranila v papriki prispevajo k odličnem hranilnem pomenu te zelenjave," so še zapisali na Nutrisu.