Odpoklic izdelka, ki je bil naprodaj v Sparu: Povzroči lahko resne zaplete!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Izdelek je bil v prodaji v trgovinah družbe Spar Slovenija.
Oglej si celoten članek

Družba Žito iz hrvaškega Osijeka je iz prodaje odpoklicala trajni suhomesnati izdelek mesni narezek Dobro - pečenica (90 gramov, 10 komadov). Pri izdelku so na podlagi analiz ugotovili prisotnost bakterije Listeria monocytogenes, ki predstavlja mikrobiološko tveganje.

Listeria monocytogenes lahko namreč za imunsko oslabljene osebe in nosečnice predstavlja tveganje za njihovo zdravje.

Serijska oznaka izdelka LOT je 24-00807, rok uporabe pa 3. 8. 2024.

Distributer Vigros kupce prosi, naj živila ne zaužijejo, temveč ga vrnejo na mesto nakupa ali zavržejo. Izdelek je bil v prodaji v trgovinah družbe Spar Slovenija.

Foto: Prtscr Pečenica dobro, odpoklic

Kaj je listerioza?

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Listerioza je bolezen, ki jo povzroča listerija. "Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi," navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). 

Pri človeku se ta bolezen običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. "Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili, majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili," so zapisali na NIJZ.

Čas od okužbe do znakov bolezni traja lahko od nekaj pa vse do 70 dni. Zaradi tega zbolela oseba znakov bolezni večinoma ne more povezati z zaužitimi živili. 

Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura. "Za okužbo ranljivejše skupine ljudi lahko razvijejo simptome, ki so dolgotrajni, hudi in lahko ogrožajo življenje. Okužba poteka kot težko sistemsko obolenje s prisotnostjo bakterij v krvi, vnetjem možganov in možganskih ovojnic. Smrtnost je v teh primerih visoka, tudi do 50 %," pojasnjujejo na NIJZ.

Okužba predstavlja tudi veliko tveganje za plod - možen je splav, mrtvorojenost ali zgodnja smrt novorojenčka. "Smrtnost novorojencev je visoka. Pri preživelih novorojenčkih se lahko pojavljajo resne zdravstvene težave, kot so duševne motnje, ohromitve, slepota, motnje v razvoju možganov, srca in ledvic," dodajajo.

Po zaužitju hrane, ki je kontaminirana z velikim številom listerij, se lahko razvije akutna bolezen s hudo drisko, bruhanjem, vročino, bolečinami v trebuhu in glavobolom. Inkubacija je v teh primerih kratka, od 9 do 32 ur.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 20:15 4. Junij 2024.

    Zakaj tega ne preprečijo preden dajo v trgovine. Kaj pa če ima kdo to doma in ne bere interneta, ne …

  • 07:51 4. Junij 2024.

    A spet ni eden plačal inšpektorja

  • 22:24 3. Junij 2024.

    Če je v obtoku pokvarjen izdelek bi se moralo malo bolj resno obveščati javnost in kaj narediti, če se je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.