Odkrili nov način širjenja gripe

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rezultati raziskave na glavo postavljajo dozdajšnja prepričanja.
Oglej si celoten članek

Šola za javno zdravje ameriške Univerze v Marylandu je z raziskavo ugotovila, da se lahko gripa širi tudi z dihanjem, ne le s kašljanjem ali kihanjem. Virus gripe namreč obstane v manjših delcih v zraku celo nekaj minut ali ur, poročajo ameriški mediji.

"Ugotovili smo, da oboleli za gripo okužijo zrak okoli sebe z virusom že samo z dihanjem, ne da bi kašljali ali kihali," je dejal glavni raziskovalec Donald Milton, ki že dlje časa raziskuje virus gripe.

V Miltonovi študiji so sicer sodelovali večinoma študenti, ki so bili diagnosticirani z gripo. V posebnem laboratoriju so opazovali 178 pacientov, ki so pol ure sedeli v posebni napravi, dihali in recitirali abecedo.

Posledice Zaradi gripe že deset mrtvih

Pacienti so okoli sebe ustvarili oblak delcev, v katerih je bil tudi virus gripe. Nekateri delci so bili večji, drugi zelo majhni. Najmanjši delci so v zraku obstali dlje, medtem ko so drugi padli na površino. V kar 76 odstotkih teh finih delcev so opazili virus gripe.

Do sedaj so verjeli, da se gripa ne širi po zraku, ampak z manjšimi kapljicami, ko ljudje kihnejo ali kašljajo, lahko pa tudi z dotikanjem okuženih površin.

Naslednji korak v študiji je eksperiment, v katerega bi vključili okuženo in zdravo osebo ter opazovali, ali bo zdrava oseba zbolela za gripo, če bosta obe osebi zgolj v istem prostoru.

Moška gripa Gripo in druge viroze moški in ženske prebolevajo različno

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.