V Nedavna študija objavljena v ameriški publikaciji o klinični nutricistiki - The American Journal of Clinical Nutrition obravnava povezavo med uživanjem ocvrtega krompirja in prezgodnjim tveganjem za smrt. Strokovnjaki so namreč kar osem let spremljali prehranjevalne navade 4.400 ljudi med 54 in 79 letom starosti. Do konca študije je umrlo 263 udeležencev.
Strokovnjaki, ki so upoštevali kar nekaj dejavnikov tveganja, so ob tem ugotovili, da sicer večje količine krompirja ne povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt, težava je le njegovi pripravi.
Tisti, ki uživajo ocvrt krompirček dvakrat na teden, imajo dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt, kar za kuhan krompir, pa tudi krompir iz pečice, ne velja.
Če se že ne morete upreti ocvrtemu krompirju, vam nutricionisti priporočajo doma pripravljenega, iz pečice.
Preberite še: Krompir zvišuje krvni tlak
dezurni@zurnal24.si
"V Nedavna študija objavljena v ameriški publikaciji o klinični nutricistiki - The American Journal of Clinical Nutrition obravnava povezavo med …