Nova tobačna zakonodaja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
O novi tobačni zakonodaji so se razgovorili na četrtkovi okrogli mizi ...
Oglej si celoten članek

Inštitut za korporativne varnostne študije (ICS) je v četrtek organiziral okroglo mizo na temo varnostnih implikacij uvajanja rigoroznih zakonskih rešitev na področju uporabe tobačnih izdelkov, alkohola in orožja. 

V uvodnem govoru je moderator Denis Čaleta povedal, da je želel ICS z okroglo mizo so odpreti javno razpravo glede varnostnega vidika uvajanja novih, strožjih zakonov, saj je le-ta pomemben pri vsaki zakonski rešitvi, še posebej izpostavljen pa je na področjih tobačnih izdelkov, alkohola in orožja.
 

Izboljšanje možnosti za organiziran kriminal

Iztok Podbregar je bil kritičen do novega predloga zakona na področju tobačnih izdelkov, saj želi evropska direktiva zmanjšati nelegalno trgovino, slovenski predlog zakona pa bi imel po njegovem mnenju ravno nasproten učinek: "Vsak predlog zakona, ki ga Republika Slovenija implemenitra, mora upoštevati to, da tisto kar želimo mi regulirati tukaj, ne sme izboljševati možnosti organiziranega kriminala in nelegalne trgovine preko t. i. Balkanske poti. Kar se pri nas dogaja pa je to, da v želi primeru tobačnih izdelkov Ministrstvo za zdravje pod pretvezo zmanjševanja kajenja parcialno ‘preveč’ izboljšati eno področje, na drugi strani pa zelo poslabša drugega, v tem primeru je to varnost. Težava je v tem, da ni primernega medresorskega usklajevanja." 
 
Drugi gost, ravnatelj OŠ Škofljica Roman Brunšek, je izpostavil vprašanje uvajanja ukrepov, ki jih ne reguliramo in sankcioniramo, hkrati pa se je vprašal, če ima Slovenija dovolj resursov za nadziranje nove tobačne zakonodaje. Ta dvom je iz publike potrdil tudi mag. Boris Kankaraš, vodja korporativne varnosti Luke Koper in poudaril slabo opremo, ki onemogoče kompetentno sledenje in nadzor nelegalnih tovorov.
 
Tudi Tomislav Omejec, vodja Sektorja splošne policije iz Uprave uniformirane policije na GPU je poudaril, da se policija v pomanjkanju kadrov in opreme zavzema za zakone, ki so enostavni, jasni, pregledni.  ”Pretirana regulacija in kaznovanje nista rešitev, pač pa bi se morali bolj posvečati ozaveščanju” in dodal: “ trenutni zakon glede omejevanja alkohola je slab,  policija pa je že podala več predlogov za spremembe.” 
 
Da je ta zakon slab, se je strinjal tudi Željko Pavlica, vodja za področje varnosti in integritete na Nogometni zvezi Slovenije. Srečko Felix Krope z Lovske zveze Slovenije je v diskusiji dodal,: “…da predlagatelji zakonov s strogimi ukrepi in predlogi zakonov dajejo državljanom le lažen občutek varnosti, niso pa ciljani na prave skupine ljudi in ne preprečujejo tistega, kar bi naj”.
 
Vsi prisotni sogovorniki so se strinjali, da je namesto strožje zakonodaje nujna preventiva v obliki izobraževanja, ki se ne začne v vrtcih ali osnovnih šolah, pač pa že v sami družini, kjer so starši zgled otrokom. 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.