Gre za staro in enostavno italijansko jed – košček kruha oblit z deviškim oljčnim oljem. Za pogostejšo uporabo tega klasičnega italijanskega obroka je pri sosedih združenje za oljno industrijo Assitol organiziralo celo prireditev. "Gre za tradicionalni italijansko jed, ki jo lahko jemo kot samostojen obrok ali kot prilogo v številnih različnih kombinacijah kruha in olja," je za italijansko tiskovno agencijo Anso dejal predsednik združenja Angelo Cremonini. Dodaja, da gre za dve temeljni sestavini mediteranske prehrane, ki ju lahko uspešno kombiniramo.
Pojasnil je, da je olje odličen dodatek h kruhu, saj mu dokazano zniža glikemični indeks, obenem pa ga priporoča kot enostaven obrok za otroke. Samo v Italiji po podatkih njihovega združenja obstaja kar 200 različnih vrst kruha s 1.500 različicami.
Oljčno olje sicer dokazano znižuje vrednost slabega holesterola v telesu in je lahko prebavljivo. Ekstra deviško olivno olje vsebuje tudi veliko vitaminov in hranljivih snovi ter antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek rakavih obolenj. Zaradi visoke vsebnosti mononenasičenih maščob velja za izjemno zdravo olje.