Nekatera živila so užitna tudi po pretečenem roku

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Če živilu preteče rok trajanja, ni nujno, da ga zavržemo. Tudi napad plesni ne pomeni nujno smetnjaka.
Oglej si celoten članek

Roki trajanja so le orientacijsko sredstvo. Živila pogosto lahko zdržijo tudi dlje, kot je napisano na embalaži, še posebej pri “najmanj do”. Tako pojasnjujejo v Snagi Ljubljana, kjer si prizadevajo za manj zavržene hrane.

Svetujejo, da se posvetujemo s svojimi čuti: "Če je jogurt kakšen dan čez rok trajanja, še ne pomeni, da je zanič. Odprite ga in pokusite. Če sta vonj in okus takšna kot ponavadi, je povsem užiten."

Poleg tega opozarjajo, da ni nujno, da so plesniva živila v celoti pokvarjena: "Veliko živil, ki jih napade plesen, moramo zavreči, nekatera izmed njih pa lahko tudi rešimo”. Če obrežete plesen na suhi salami, trdem siru ter čvrstem sadju in zelenjavi, bo preostali del še čisto v redu. "Pozorni bodite le, da vsakič, ko odrežete plesnivi del, nož očistite," dodajajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:36 12. Maj 2015.

    Samo sir z žlahtno plesnijo lahko obrežemo,če je pretirano plesniv. Druge stvari, pa so itak neuporabne, če so tudi zelo …

  • 11:46 9. Maj 2015.

    Revne navadit na najslabši klump tako da se bo elita lahko še naprej kopala v bogatsvu

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.