Je to zavajanje?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Pogled na deklaracijo razkril, da je v ketchupu sladilo.
Oglej si celoten članek

"Kupil sem ketchup, na katerem je na veliko zapisano, da je brez dodanega sladkorja. Natančnejši pogled na deklaracijo pa je razkril, da je živilu dodano sladilo, sukraloza. Je to zavanjanje,?" se glasi vprašanje, ki ga je na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS) naslovil potrošnik, ki ga zanima, če proizvajalec s takšnim navajanjem krši zakonodajo.

Foto: ZPS

 "Zakonodaja zahteva, da je podatek o vsebnosti sladila napisan ob imenu izdelka, torej ne nujno tudi na prvi strani živila. Proizvajalec je ime izdelka zapisal le na deklarciji (SI: Paradižnikov ketchup, brez slakdorja s sladilom), ki mu sledi seznam sestavin. Teoretično proizvajalec ne krši zakonodaje," so potrošniku pojasnili na ZPS. 

Najnovejša raziskava Pazljivo s sladkorjem: Tako vpliva na naše možgane

Kaj je sukraloza?

Sukraloza je proizvedena je iz saharoze, vendar zaradi spremenjene kemijske sestave ne vstopa v metabolizem, zato se nespremenjena izloči. Sukraloze lahko pojemo 15 mg/kg telesne teže/dan.

Tudi pri sladilih je nujna previdnost

Intenzivna sladila so večinoma pridobljena industrijsko, zato se o njih pogosto govori kot o umetnih sladilih: "Pri tem velja izpostaviti, da tudi če je izvor sladila (deloma) iz rastlin, to ne zagotavlja varne uporabe v vseh količinah, saj imajo tudi rastlinske snovi lahko strupene vplive na telo. Za zagotavljanje varnosti uporabe intenzivnih sladil so predpisane največje dovoljene vsebnosti v živilih. Glede na podatke razpoložljivih raziskav se potrošniki, tudi tisti iz bolj ogroženih skupin (otroci, bolniki s sladkorno boleznijo, starostniki) večinoma, ne približajo mejnim vrednostim sprejemljivega dnevnega vnosa," o vplivu umetnih sladil na zdravje piše portal prehrana.si.

Kje jo najdemo?

Sicer sukralozo najdemo predvsem v žvečilnih gumijih, trdih bonbonih, gaziranih sladkih pijačah in omakah: "Trenutne raziskave kažejo, da ni toksična, nekaj raziskav pa kaže na to, da lahko vpliva na mikrobioto debelaga črevesa, da vpliva na povečanje telesne teže (kar velja tudi za druga sladila) in morda vpliva na srce. Da bi lahko katero izmed naštetih trditev v celoti potrdili ali ovrgli, pa potrebujemo več raziskav na večjem številu ljudi," dodajajo na ZPS.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:55 18. Januar 2018.

    le zakaj obstaja ZPS, še ena inštitucija, ki troši sredstva, brez pravega efekta, ... sladilo ali sladkor ? kaj pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.