Namesto zdravila ibuprofen svetujejo paracetamol

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na ljubljanski pediatrični kliniki so podali nekaj priporočil za obravnavo kronično bolnih otrok.
Oglej si celoten članek

Zdravniki Pediatrične klinike v Ljubljani pri predpisovanju antirevmatikov namesto zdravila ibuprofen svetujejo paracetamol. Tega, ali pa metamizol, svetujejo tudi pri zniževanju telesne temperature nad 38 stopinj Celzija pri bolnikih z vročinskimi krči.

Na kliniki sicer navajajo, da raziskav, ki bi dokazovale povezavo med jemanjem ibuprofena in višjo smrtnostjo pri covidu-19, zaenkrat še ni.

Na pediatrični kliniki med drugim priporočajo skrben nadzor vseh bolnikov, ki prejemajo zaviralce angiotenzinske konvertaze. Po nekaterih poročilih bi lahko bili namreč odrasli bolniki s povišanim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo ali boleznimi srca, ki prejemajo omenjene zaviralce, bolj podvrženi težjemu poteku okuženosti s covidom-19, so zapisali.

Za otroke na redni terapiji z biološkimi zdravili svetujejo, naj v času epidemije koronavirusa nadaljujejo zdravljenje. V primeru visoke temperature in večjih težav z dihali pa naj se starši in skrbniki o nadaljevanju zdravljenja posvetujejo z zdravnikom, ki se glede na dosedanji potek in težo kronične bolezni odloči, kako nadaljevati terapijo.

Na pediatrični kliniki navajajo tudi seznam bolnikov med otroci, kjer bi lahko pri okužbi s koronavirusom prišlo do večjih zapletov kot sicer. Slednje velja za kronične pljučne bolnike, bolnike s težko primarno imunsko pomanjkljivostjo, otroke, ki prejemajo terapijo z visokimi odmerki kortikosteroidov, in otroke, ki prejemajo visoke odmerke konvencionalnih imunosupresivnih zdravil (npr. ciklofosfamid, takrolimus) ali večtirno imunosupresivno zdravljenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.