Nedavna raziskava je pokazala, da so kozarci, v katerih hranimo začimbe, največje zbirališče bakterij. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je namreč izvedlo raziskavo, s katero so hoteli ugotoviti razširjenost in stopnjo navzkrižne kontaminacije na različnih kuhinjskih površinah med pripravo obrokov. Raziskava je bila objavljena v Journal of Food Protection, poroča Index.hr.
Ocenjujejo namreč, da vsak peti primer bolezni, ki se prenaša s hrano, izvira iz domačega okolja. Vseeno ni točno znano, kako se patogeni (mikroorganizmi, kot so bakterije in virusi, ki povzročajo bolezen) med pripravo obroka prenašajo v kuhinjskem prostoru.
Znanstveniki so 371 osebam naročili, naj skuhajo obrok z mletimi puranjimi polpeti, ki vsebujejo neškodljiv virus MS2. Nato so vzeli vzorce s kuhinjskih površin.
Največ bakterij na kozarcih z začimbami
Znanstveniki so ugotovili, da ima 48 odstotkov posod z začimbami mikroorganizme iz purana, kar kaže na navzkrižno kontaminacijo z MS2. Posode so imele v primerjavi z drugimi kuhinjskimi površinami tudi največjo koncentracijo MS2.
Pred začetkom poskusa so bile vse kuhinje razkužene z 10-odstotno raztopino belila. Prav tako so pred pripravo obroka vzeli kontrolni bris s površine blizu pomivalnega korita, da bi zagotovili, da kuhinjsko okolje ni okuženo in nima sledi MS2.
Redno pomivajte posode za začimbe
Analiza brisov je pokazala, da je v večini primerov število vzorcev, ki so kazali na kontaminacijo z MS2, znašalo okoli 20 odstotkov. Izjema so bile posode za začimbe, pri katerih je 48 odstotkov vzorcev pokazalo navzkrižno kontaminacijo z MS2.
Znanstveniki verjamejo, da so kozarci za začimbe nagnjeni invaziji patogenov, saj jih ljudje ne čistijo tako pogosto, kot bi jih morali.