V Turčiji so pri skoraj 200 ljudeh ugotovili zastrupitev po uživanju špinače, ki ji je bila primešana mešanica strupenih zelišč, je v torek sporočil turški minister za zdravje Fahrettin Koca.
Onesnaženo špinačo so prodajali v Istanbulu in še v treh pokrajinah na severozahodu Turčije - Edirne, Tekirdag in Kocäli. Zaradi nje je zbolelo 196 ljudi, med katerimi jih je 21 še vedno v bolnišnici, je izjave ministra v parlamentu povzela turška tiskovna agencija Anadolu.
Oboleli so trpeli zaradi slabosti, bruhanja, zamegljenega vida in drugih simptomov zastrupitve s hrano. O prvih primerih zastrupitve so v Turčiji poročali v nedeljo, navaja nemška tiskovna agencija dpa.
Minister je ljudi pozval, naj jih ne zgrabi panika, saj da zastrupitev ni smrtno nevarna. Trgovci na veletržnicah v Istanbulu naj bi zavrgli vse zaloge špinače. Kot je povedal eden izmed trgovcev, je zavrgel 250 zavojev špinače, saj jih ni mogel prodati.
Špinača je eno osnovnih živil v turški kuhinji. Pripravljajo jo med drugim z mletim mesom in rižem s paradižnikom, zavijajo v testene zvitke s sirom, dodajajo v juho iz leče in tudi v peciva.