Strokovnjaki s Friedman School of Nutrition Science and Policy z Tufts University iz ZDA so v Plos One objavili zanimive ugotovitve svoje raziskave. Ugotovili so, da je uživanje masla le rahlo povezano z višjo smrtnostjo, niso pa zaznali nobene povezave med uživanjem masla in srčno-žilnimi boleznimi. Ugotovili so celo rahel pozitiven učinek pri zaščiti pred sladkorno boleznijo. Strokovnjaki so v raziskavo vključili kar 636.151 oseb.
Nepomembna korelacija
Osebe, ki so bile vključene v raziskavo, so povprečno zaužile 14 gramov masla na dan. V času raziskave je umrlo 28.271 ljudi, zabeležili so 9.783 primerov srčno-žilnih bolezni in 23.94 primerov diabetesa. Raziskava je pokazala na zelo majhno in nepomembno korelacijo med uživanjem masla in smrtnostjo. Zaznali so rahel zaščitni učinek pred sladkorno boleznijo, a morajo te rezultate še dodatno raziskati, da bi podali zanesljive odgovore. Domnevajo, da je pozitiven učinek povezan prav z mlečno maščobo.
Avtorji raziskave sicer pojasnjujejo, da maslo ni ravno najbolj zdrava izbira, a da je veliko hrane, ki je mnogo bolj škodljiva. Izpostavili so denimo sladkor in škrob, ki mu številne raziskave dokazujejo velike negativne posledice za telo.
Ko bo margarino enkrat treba proizvajat brez trans maščobnih kislin bo tud ta postala dost zanimiva izbira.