Raziskava je pokazala, da uživanje testenin ni povezano z višjo telesno težo in da imajo tisti, ki redno uživajo testenine v zmerni količini, nižji indeks telesne mase in manjši obseg pasu.
Posebej izrazito pri ženskah
Testenine ne redijo, celo nasprotno; posamezniki, ki jih uživajo v zmernih količinah (v povprečju 50 gramov na dan) so bolj suhi kot tisti, ki omejujejo njihovo uživanje. To je pokazala raziskava italijanskega Oddelka za epidemiologijo I.R.C.C.S. Neuromed de Pozzilli.
V študiji, v kateri so primerjali težo, indeks telesne mase, obseg pasu in druge kazalnike sodelujočih z njihovimi prehranjevalnimi navadami, je sodelovalo 23 tisoč ljudi iz vse Italije. Rezultati so pokazali, da uživanje testenin ni povezano z višjo telesno težo in da imajo tisti, ki redno uživajo testenine v zmerni količini, nižji indeks telesne mase in manjši obseg pasu. Še posebej je to izrazito pri ženskah.
"Al dente" bolje od dobro kuhanega
Po mnenju nekaterih nutricionistov to ne pomeni, da je pasta magična formula za vitkejše telo. Vzročnost med uživanjem testenin in dobro postavo pripisujejo predvsem dejstvu, da posamezniki, ki se izogibajo uživanju paste, ker menijo, da redi, to pogostokrat nadomeščajo z drugimi - manj zdravimi živili.
Izpostavljajo, da je treba vedeti, kakšne vrste testenin uživati in na kakšen način. Pasta >al dente< ima tako manjši glikemični indeks kot dobro kuhana, prav tako velja to za špagete v primerjavi z makaroni oziroma polžki. Še pomembneje pa je, da jo pripravljate na >mediteranski< način; s paradižnikom, zelenjavo in olivnim oljem.
to ni nič novega. vsake par let ponovijo. in pa, najvažejše, redijo omake, prelivi...
Najbojl nucajo s kaki fino polno mesno omakco.. :-)
Ja men fora je v tem da te dobr nasitijo; medtem k te sladkarije al pa marsikatera druga hrana ne …