Na deskah za rezanje zelenjave in mesa je približno 200 odstotkov več fekalnih bakterij kot na pokrovu školjke, so pokazale raziskave, ki jih navajajo na hassle.com. Svetujejo, da se deske za rezanje menja vsakih dvanajst mesecev.
Ob tem naštevajo še druge predmete, ki so pravo leglo bakterij in za katere je treba poskrbeti, da so redno očiščeni in zamenjani. V gobici za čiščenje posode je v povprečju več kot deset milijonov bacilov na dva kvadratna centimetra.
Podobno umazana je tudi statistika kuhinjskih krp. Raziskava je pokazala, da je 89 odstotkov kuhinjskih krp okužena z E.Coli, kar je eden glavnih vzrokov trebušnih bolezni. Krpe je tako treba najmanj enkrat tedensko oprati na 60 stopinjah.
Po vsaki tretji uporabi je treba oprati brisače. Profesor mikrobiologije na newyorški univerzi Philip Tierno opozarja: "Če brisača oddaja vonj, ne glede na to, kakšen je, to pomeni, da v njem rastejo mikrobi, zato jo je treba oprati."
Vzglavnike je treba menjati vsakih 18 mesecev. V povprečnem vzglavniku je do 350.000 živih bakterij. Daljšo uporabo priporočajo le v primeru, da vzglavnik vsake tri mesece operete na 60 stopinjah.
Vsake tri mesece je treba zamenjati tudi zobno ščetko. Zaradi vlage se bakterije namreč veliko hitreje namnožijo. Kadar zbolite, je tudi priporočljivo, da jo zamenjate.
Še dobro da ni več ljudi pod rušo, ko se tako straši z bakterijami in 99% ljudi ne upošteva vseh …