Čokolada, čokoladni namaz, čokoladni napitek, torta, pecivo, čokoladni sladoled, kopel … Čokolada je za mnoge nepogrešljiva, jemo jo za moč in za boljše počutje ...
Nepogrešljiva sestavina čokolade pa je kakav, ki predstavlja seme zanimive rastline – kakavovca. To je drevo, ki izvira iz Južne Amerike. Prvi, ki so ga gojili so bili Maji, ki so semena kakavovca uporabljali tudi kot denar, iz kakava so delali priljubljen napitek.
Čokolada v trdi obliki se je rodila v Švici, naredil jo je Daniel Peter. Še istega leta sta David Sprüngli in jegov sin Rudolf v Zürichu v svoji slaščičarni prvič prodajala čokolado v trdi obliki. Uspeh je bil vrtoglav.
Tretjina s Slonokoščene obale
Semena je potrebno stiskati, pražiti, zmleti in nato predelati v različne izdelke. Na fotografijah je kmetija kakavovca s Slonokoščene obale. Kakavova zrna so v Zahodni Afriki zelo donosen pridelek, Slonokoščena obala pa je vodilna v svetu po proizvodnji in izvozu kakavovih zrn. Predstavlja kar tretjino vsega kakava proizvedenega v svetu. Veliko možnosti je, da se je pot vaše čokolade začela prav na Slonokoščeni obali ...
anja.scuka@zurnal24.si
Žal, v današnjih čokoladah ni glavna sestavina kakav, ampak sladkor.