Je z mavcem mogoče v vodo? To svetujejo v UKC Ljubljana

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Obstaja mavec, s katerim je mogoče iti v vodo?
Oglej si celoten članek

V poletnem času se na UKC Ljubljana obrača več ljudi, ki jih zanima, ali obstaja mavec, s katerim je mogoče iti v vodo. Obstaja namreč "plavalni mavec", za katerega pa strokovnjaki iz mavčarne UKC opozarjajo, da gre precej za ponesrečeno oziroma kar napačno ime.

Tako imenovani plastični mavec je izdelek iz umetnih mas, ki mu sicer voda ali vlaga ne škodujeta, saj ne vplivata na strukturo materiala in obstojnost plastike, kot se to zgodi pri klasičnem oziroma pravem mavcu. "

"Težava pa nastane, ker kljub takšnemu "mavcu" voda, delci v vodi, tujki in vlaga neugodno vplivajo na našo kožo in večja kot je je imobilizacija, več je možnosti, da se koža ne bo ustrezno posušila in poleg osnovne poškodbe nastanejo dodatne poškodbe, ki lahko pripeljejo celo do odmrtja kože," so pojasnili strokovnjaki iz mavčarne, ki takšno plastično imobilizacijo odsvetujejo. Če pa vendarle gre, ortopedski tehnolog svetuje, naj imobilizirano območje po plavanju vedno sperejo s tekočo vodo in ga še dodatno posušijo s hladnim fenom. 

Boljša izbira od plastične imobilizacije je vodotesna zaščita za klasični mavec, ki je dostopen v prodajalnah z medicinsko opremo. "Če ste poškodovani in imate nameščen mavec ravno v času visokih temperatur, bo zato najboljši recept za ohladitev počitek v senci, lahko tudi ob vodi, a vseeno - na suhem," svetuje tehnik ortoped iz UKC Ljubljana. 

 

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.