Je delo za stoječo mizo bolj zdravo od sedenja?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Posledice dolgega sedenja za pisalno mizo so lahko škodljive, zato se mnogi odločajo tudi za visoke pisalne mize, za katerimi stojijo ...
Oglej si celoten članek

Z delom za stoječo mizo ne izgubimo bistveno več kalorij, kot tedaj, ko delo opravljamo sede. Raziskava je pokazala, da v eni uri za stoječo mizo posameznik v povprečju izgubi 88 kalorij, medtem ko med sedenjem, izgubi osem kalorij na uro manj – torej 80. Za primerjavo: z eno uro hoje izgubimo okoli 210 kalorij.

Drugi pozitivni učinki

Ima pa lahko delo stoje druge pozitivne učinke. Zagovorniki izpostavljajo, da tovrstno delo po obroku vrne nivo krvnega sladkorja na normalno raven hitreje kot takrat, ko sedimo. Drugi ugodni učinki dela stoje, ki temeljijo na negativnih posledicah sedenja, bi lahko bili povezani z manjšim tveganjem za debelost, sladkorno bolezen, srčno-žilne bolezni in raka – še posebej na debelem črevesju in na dojkah. 

Delo stoje pa ima lahko tudi negativen stranske učinke. Če se odločite za nenadno spremembo in začnete delati stoje, strokovnjaki svetujejo, da to novo navado v svoj delovni proces uvedete postopoma, saj lahko nenadna sprememba vodi v bolečine v križu, nogah in stopalih. Začnite s polurnim oziroma enournim delom v stoje in dolžino postopoma podaljšujte.

Za ugotavljanje pozitivnih učinkov dela za stoječimi mizami pa je sicer za zdaj še prezgodaj, saj poglobljene študije še niso bile opravljene.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.