Iz Bruslja so sporočili, da je Evropska komisija (EK) odobrila prošnjo za vpis "Jajc izpod Kamniških planin“ v register zaščitenih geografskih označb.
Jajca so registrirana kot zaščitena geogragrafska označba (ZGO), s katero se zaščitijo kmetijski izdeki, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju ter imajo posebno kakovost, sloves in druge značilnosti tega območja.
"Jajca izpod Kamniških planin"so jajca iz reje na območju okrog Kamniško-Savinjskih Alp v severnem delu Slovenije. Sloves teh jajc sega v konec 19. stoletja, ko so številne kamniške kmetice s tem dragocenim živilom oskrbovale ljubljanske kuhinje in tržnico. Po zaslugi lanenega semena v prehrani kokoši nesnic vsebujejo primerjavi z drugimi jajci najmanj dvakrat več omega-3 maščobnih kislin," so pojasnili na predstavništvu EK v Sloveniji.
25 slovenskih izdelkov
Nova označba se bo pridružila že več kot 1.420 že zaščitenim proizvodom iz seznama DOOR. Slovenija je v EU doslej zaščitila 25 proizvodov, od teh je istrski pršut zaščitila skupaj s Hrvaško.
Za razliko od prve najbolj prestižne "zaščitene označbe porekla" (ZOP), kjer morata pridelava surovin in proizvodnja potekati znotraj opredeljenega geografskega območja, kot na primer Ekstra devično oljčno olje slovenske Istre, pri zaščiteni geografski označbi (ZGO) velja pravilo, da mora ena izmed faz proizvodnje potekati na določenem geografskem območju, surovine so lahko od drugod.
Pod ZGO je poleg Jajc izpod Kamniških planin mogoče najti še druge priznane slovenske kmetijske izdelke:
- Kraški pršut,
- Šebreljski želodec,
- Zgornjesavinjski želodec,
- Štajersko prekmursko bučno olje,
- Prleška tünka,
- Kraški zašink,
- Kraška panceta,
- Ptujski lük,
- Kranjska klobasa
- Slovenski med
- Prekmurska šunka.
- Štajerski hmelj
In kje je naša potica?
Slovenska potica, Belokranjska pogača , Idrijski žlikrofi , Prekmurska gibanica, so izdelki z zajamčeno tradicionalno posebnostjo (ZTP) in ravno tako zaščiteni pri EU.
Gre za izdelke, katerih proizvodnja ni geografsko omejena. Čeprav so del slovenske kulinarike, kjer je ravno tako poudarek na tradiciji, jih lahko proizvaja kdorkoli in kjerkoli, le da se drži recepta in pridobi certifikat. Z označbo tradicionalnega ugleda se predvsem zavaruje receptura ali način proizvodnje.
če bodo draga jih tudi povoham ne,jajca so jajca,če mene kdo vpraša so baterijska reja veliko boljša kot hlevska reja
Jajca izpod Kamniških planin .........ali gre za Omanova jajca ?
Vsem provincam v EU bodo kolonizatorji zaščitili surovine, da jih slučajno ne bi izgubili in bi te večje države EU …