Uživanje sojinih izdelkov kot so tofu, miso juha, tempeh, sojino mleko in tako dalje, lahko poveča plodnost, piše italijnska tiskovn gencija Ansa. Kot kaže nova raziskavi nas ta živila ščitijo pred negativnimi učinki bisfenola A (BPA), ki ga najdemo v embalaži izdelkov.
BPA ima namreč sodeč po mnogih raziskavah vpliv na zmožnst pritrjevanja oplojenega jajčeca na steno maternice. Nekatere raziskave na živalih pa so pokazale, da se BPA lahko obnaša kot ženski spolni hormon estrogen, zato strokovnjki domnevajo, da bi lahko povzročil tudi napačen razvoj zarodka in komplikacije pri porodu.
Sodelovalo 239 žensk
Pozitivne učinke sojinih izdelkov na plodnost so odkrili ameriški srokovnjaki, ki jo je vodil Jorge Chavarro iz Harvardske universe in ki je bila objavljena v Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. V raziskavi je sodelovlo 239 žensk starih med 18 in 45 let, ki so bile med letoma 2007 in 2012 vsaj en IVF cikel v centru za plodnost v Massachusetts General Hospital. IVF je postopek oploditve izven telesa – In Vitro Fertilization.
anja.scuka@zurnal24.si
Ampak soja naj bo naravna in ne gensko pridelana ..
TISTE KI NE MOREJO ZANOSITI IMAJO PREMALO HOLESTEROLA,KI JE POTREBEN ZA TE STVARI. S TEM DA UŽIVAMO PREMALO DOBRIH MAŠČOB …
konec je z slovenci zdržal ste 2000 let skrćil so vam ozemlje severnjaki ne južnaki razen ujkotov vaše ženske in …