Embalaža za pakiranje hitre hrane jedi bolj škodljiva kot obrok

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zdaj strokovnjaki opozarjajo še na embalažo, ki je po njihovem še bolj škodljiva od jedi, saj vsebuje strupene kemikalije.
Oglej si celoten članek

Znano je, da cvrte jedi, pa preveč slani krompirček, hamburgerji, pice, hitra prehrana skratka, škodijo zdravju, čeprav so seveda zelo okusni. Zdaj strokovnjaki opozarjajo še na embalažo, ki je po njihovem še bolj škodljiva od vseh teh jedi, saj vsebuje strupene kemikalije.

V embalaži lahko odporna kemikalija

Kot navaja britanski The Independent, je namreč papir ( škatle, vrečke), v katerem vam proizvajalci restavracij s hitro prehrano postrežejo svoje jedi, prevlečen s kemično spojino odporno na maščobo. Kot je pokazala nedavna ameriška raziskava, gre za flouridne spojine, ki jih v nekaterih primerih povezujejo tudi z rakom.

Foto: Profimedia Embalaža S PFAS kemikalijami, ki temeljijo na fluoridih, se preprečuje kaplanje olja iz vrečk, znanstveniki pa pravijo, da pri segrevanju ta kemikalija lahko preide v hrano. Količina zaužitih škodljivih kemikalij v hrani je odvisna od temperature hrane in od tega, koliko časa je bila zapakirana, dodajajo. 

Raziskovalci so analizirali 400 kosov embalaže iz restavracij s hitro prehrano po ZDA in ugotovili, da se je največ toksičnih spojin (56 odstotkov) nahajalo v embalalaži s kruhom in deserti, v škatlah za pice ter kartonastih škatlah za kokice. Manj ( 20 odstotkov) toksičnih spojin so našli v mastnem papirju, v katerega zavijajo hamburgerje. 

Prisotne povsod

PFAS so sodobne kemikalije, ki se sicer nahajajo v mnogo izdelkih, ki jih dnevno uporabljamo in uživamo; sedežne odporne na madeže, posode na katere se hrana ne prijemlje, pohodniški čevlji in celo nitke za zobe, čistila, barve laki, ker zagotavljajo lastnosti kot so vodoodbojnost, vodoodpornost in nelepljivost. 

Neodvisne študije o škodljivosti na zdravje

Dolgoročne študije so pokazale, da je izpostavljenost PFAS povezana z odpovedjo jeter, zmanjšano plodnostjo, endokrinimi motnjami , povišanim krvnim tlakom v nosečnosti, prirojenimi okvarami, motnjami ščitnice, visokim holesterolom, debelostjo, artritisom, levkemijo, limfomom ter rakom jajčnikov, rakom na modih in ledvicah...

Dokazano je tudi, da so učinki izpostavljenosti PFAS škodljivi tudi pri manjši izpostavljenosti.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.