Raziskavo so opravili strokovnjaki z Univerze v Warwicku in Univerze Queensland v Avstraliji. Gre za eno od prvih res obsežnih znanstvenih poskusov, kjer bi potrdili pozitiven vpliv sadja in zelenjave na psihično dobro počutje, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.
Kot bi dobili službo
Študija je trajala dve leti, v njej pa je sodelovalo kar 12.385 ljudi, ki so pisali dnevnik prehranjevanja in svojega psihičnega počutja. Poleg tega so morali opisati tudi morebitne spremembe v okolici.
Tisti udeleženci, ki prej skorajda niso jedli sadja in zelenjave in so v zadnjih dveh letih jedli sadje ali zelenjavo tudi po osemkrat na dan, so opazili velike spremembe. Njihovo zadovoljstvo z življenjem je naraslo kot pri tistih, ki so dobili službo. Strokovnjaki so ugotovili, da je zadovoljstvo z vsakim obrokom sadja ali zelenjave do osmih porcij na dan vse večje z vsako dodatno porcijo.
Strokovnjaki predvidevajo, da so za večje zadovoljstvo krivi predvsem karotenoidi, ki dajejo značilno bravo sadju in zelenjavi. Karotenoidi sicer spadajo med antioksidante, torej snovi, ki se v telesu bojujejo proti oksidativnemu stresu, ki uničuje celice.
Recepti za srečo
Sicer se pa znanstveniki veliko ukvarjajo s srečnim življenjem. Njihove raziskave nam k doseganju takšnega cilja lahko mnogokrat pomagajo. Ena od takšnih zanimivih raziskav je nedavna študija strokovnjakov z Middle East Tehnical University iz Turčije, ki so jo naredili v sodelovanju z univerzami Bilkent, Cornell, Wayne in Penn State iz ZDA. Raziskava je bila objavljena v reviji Social Personality and Psychological Science.
Številne raziskave so potrdile povezavo med srečo in gibanjem oziroma športno aktivnostjo, osrečujejo nas pogovori in druženje z osebami, ki jih imamo radi, pa tudi dovolj spanca. Številne druge raziskave pa so prav tako poudarjale pomen zdrave hrane.
Tudi raziskava, kjer je bilo udeleženih več kot 45 tisoč posameznikov je nedavno pokazala, da raste dobro počutje skupaj z naraščajočim deležem zaužitega sadja in zelenjave. Študija je bila objavljena v reviji Social Science and Medicine. Dokazala je, da se zadovoljstvo posameznika izjemno izboljša, če podvojijo porabo iz petih priporočenih količin na deset. "Naši rezultati dokazujejo, da prepričevanje ljudi k čim večji porabi sadja in zelenjave ni le dolgoročno dobro za njihovo fizično zdravje, temveč tudi za njihovo duševno počutje v zelo kratkem času," pišejo avtorji prispevka.