Družinska zdravnica: "Pacient me lahko oklofuta, zbrca ..."

Foto: ZZS Peticija proti nasilju v zdravstvu, predaja podpisov Foto: ZZS Peticija proti nasilju v zdravstvu, predaja podpisov Foto: ZZS Predaja podpisov za spremembo kazenskega zakonika
Zdravniška zbornica v DZ vložila predlog sprememb kazenskega zakonika.
Oglej si celoten članek

Nasilje nad zdravstvenimi delavci je ena izmed večjih težav slovenskega zdravstva. Predstavlja nevarnost za vse, ki potrebujejo zdravila in zdravniško pomoč. V okviru pobude "Ne! nasilju v zdravstvu" so na Zdravniški zbornici Slovenije pripravili predlog spremembe Kazenskega zakonika, ki bi povečal pravno zaščito vseh zaposlenih v zdravstvu pred nasiljem.

Predstavnike lekarniške in zdravniške zbornice in zbornice zdravstvene in babiške nege so danes  v DZ prinesli 7.561 overovljenih podpisov podpisov za vložitev predloga zakona o spremembi kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca.

Vodja delovne skupina "Ne dopuščajmo nasilja", družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček,  je ob tem izrazila zadovoljstvo, da so državljani prepoznali pomembnost predloga, ki bi omogočal varno okolje za obravnavo pacientov, saj za nasilje velikokrat ne odgovarja nihče. Po podatkih fakultete za varnostne vede iz leta 2019, je, kot je dejala, telesnemu nasilju izpostavljenih približno 41 odstotkov zdravstvenih delavcev in 89 odstotkov pa psihičnemu nasilju.

Zaskrbljujoči so tudi podatki iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. V preteklem letu so namreč zabeležili 481 pomiritev agresivnih pacientov, od tega 51 primerov neposrednega fizičnega napada na zdravstveno osebje. Več kot 90 odstotkov vseh napadov se je zgodilo v urgentnem bloku. Policija pa je posredovala v 86 primerih.

"Pacient, ki me lahko oklufota, zbrca, zmerja, preklinja, je nedotakljiv pacient. Ničesar ne moremo, proti njemu lahko sprožim zasebno tožbo, ga preganjam sama, seveda s svojim odvetnikom, na svoje stroške," je je trenutno zakonsko ureditev komentirala Kopčavar Guček.

Foto: ZZS Peticija proti nasilju v zdravstvu, predaja podpisov Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je medtem poudarila, da se medicinske sestre in babice kot največja poklicna skupina velikokrat znajdejo na prvi bojni črti. Prepričana je, da uspešno zbrani podpisi za vložitev predloga spremembe kazenskega zakonika z vzpostavitvijo kaznivega dejanja napada na zdravstvenega delavca dokazujejo, da lahko vsi zdravstveni delavci s skupnimi močmi sooblikujejo bolj kulturno, bolj prijazno in manj nasilno družbo.

"Žal se nasilje povečuje tudi v lekarniški dejavnosti, zato se vsem zahvaljujem za podpise za spremembo kazenskega zakonika, saj s tem skupaj z nami sporočate družbi, da nasilje res nikoli ni rešitev," je opozorila Darja Potočnik Benčič

"Nasilje ne doma, ne v službi, ne bi smelo biti dopustno, nikjer in nikakor," pa je dejal travmatolog in predavatelj o preprečevanju nasilja Aleš Fischinger in dodal, da je nasilje nad ljudmi, ki se ne morejo umakniti, ker morajo ljudem v vseh okoliščinah pomagati, še posebej zavržno dejanje. "To naj bo sankcionirano na tak način, kot je to urejeno v številnih drugih državah, kot denimo v Nemčiji, Angliji, Hrvaški in Italiji," je zaključil travmatolog. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 51

  • 19:27 22. Julij 2024.

    Ob sprejetju takšne noveliran je KZ bomo dobili kasto svetih belih krav! Marsikateri beli naj se zamisli kakšen odnos ima …

  • 18:11 22. Julij 2024.

    Zamenjava pacientov, amputacija zdravih udov, umrli zaradi smejalnega plina, telefonsko in e-mail "zdravljenje"....mogoče pa pacienti rabimo dodatno zaščito pred vami. …

  • 17:58 22. Julij 2024.

    Učitelj, zdravnik...., se lahko zaščiti samo s poštenim in strokovnim delom ter spoštljivim odnosom do človeka na nasprotni strani. Kdor …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.