Covid-19: Nova napoved za Slovenijo ni obetavna

Foto: IJS covid-19 epidemija Foto: IJS covid-19 epidemija Foto: IJS covid-19 epidemija Foto: IJS covid-19 epidemija Foto: IJS covid-19 epidemija Foto: IJS covid-19 epidemija Foto: IJS covid-19 epidemija
Zaradi različice omikron lahko kaj kmalu pričakujemo, da se bodo krivulje začele vse bolj strmo obračati navzgor.
Oglej si celoten članek

"Epidemija upada vse počasneje, saj prekuževanje ne uspe kompenzirati vpliva predprazničnega druženja. Zaradi hitrega širjenja različice omikron se bodo krivulje pozitivnih testov predvidoma še pred koncem leta začele vse bolj strmo obračati navzgor. Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddlekih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte," v svoji projekciji širjenja covida-19 piše Matjaž Leskovar z Inštituta Jožefa Stefana. 

Foto: IJS covid-19 epidemija

Prehitra rast epidemije bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni pomenila težavo za bolnišnice, saj bi te bile vnovič preplavljene s covidnimi bolniki. Cepljenje je tisto, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. 

Trenutno je reprodukcijsko število približno R=0,90. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let stagnira, upada pa zasedenost bolnišničnih kapacitet kot tudi dnevni sprejem v bolnišnice. Treba pa je opozoriti, da širjenje virusa v populaciji opazujejo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa. 

Foto: IJS covid-19 epidemija

Leskovar v svoji prognozi ocenjuje, da trenutno delež kužnih znaša približno 1,1 % prebivalstva oz. približno vsak 90. prebivalec. "Ocenjujemo, da je dovzetnih približno dobra četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 % učinkovita in ker imunost s časom upada," dodaja. 

Foto: Profimedia covid-19 cepljenje injekcija

Vlada razmišlja o dodatnih ukrepih

Zaradi grožnje, ki jo predstavlja omikron, lahko v prihodnjih dneh pričakujemo, da se bo vlada odločila sprejeti nekatere nove ukrepe. Stroka predlaga, da se karantena uvede tudi za cepljene, razen za tiste, ki so cepljeni s poživitvenim odmerkom. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je pozval k druženju znotraj mehurčkov in pogostemu samotestiranju. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek si želi, da bi vsaj v glavnih prazničnih dneh podaljšali obratovalni čas gostinskih lokalov ob upoštevanju ukrepov. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 06:49 22. December 2021.

    Ravno obratno, Slovenija ima priliko, da se brez "kolateralne škode" prekuži z blažjim Omikronom in konča to bedo od Covid …

  • 23:56 21. December 2021.

    Politika, mediji in vsi tisti, ki dnevno nabijate s korono, kaj nam daste lahko vsaj čez praznike malo miru?! Tisti, …

  • 20:10 21. December 2021.

    En ustvarja videz(ANDREJ RAJH),drugi je močnejši kot izgleda in še zlata vreden(RAMO)...,"NORMAN GRENBAUM-SPIRYT IN THE SKY",

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.