Cepivo proti glavobolu?

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Cepijo se ekrat na mesec, število napadov se je zmanjšalo za 62 odstotkov.
Oglej si celoten članek

Kronično migreno je možno preprečiti s cepivom, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Odkrili so ga strokovnjaki z inštituta San Raffaele iz Rima, kjer so razvili inteligentna protitelesa. Ta protitelesa nevtralizirajo fiziološko snov imenovano CGRP (Calcitonin gene related peptide), ki igra ključno vlogo pri patofiziologiji migrene.  

Obetavni rezultati

“Prvi objavljeni rezultati so zelo obetavni in kažejo zmanjšanje napadov za več kot 62 odstotkov v treh mesecih,” je povedal vodja Centra za diagnosticiranje in zdravljenje glavobolov v inštitutu San Raffaele, Piero Barbanti.

Cepivo se implicira enkrat mesečno večkrat zaporedoma. Trenutno se zdi, da je terapija brez stranskih učinkov, ki jih imajo zdravila proti migreni. Zaenkrat je eksperimentalno zdravljenje v Italiji možno le za bolnike s kronično migreno, kar pomeni, da imajo vsaj 15 glavobolov na mesec v treh zaporednih mesecih. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.