Brezglutensko da ali ne

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Brezglutenska prehana ima svoje prednosti, a mnogi pozabljajo na pozitivne lastnosti hrane, ki je bogata z glutenom, kot so polnovredne žitarice.
Oglej si celoten članek

Kar 21 odstotkov Američanov se prehranjuje brezglutensko, čeprav jih samo en odstotek trpi zaradi celijakije - zdravstvenega stanja, ki zahteva popoln umik glutena iz prehrane. 

Modni trend

Za osebe, ki imajo celijakijo, življensko nevarno avtoimuno bolezen, je izločitev glutena iz prehrane življenjskega pomena, mnogi drugi pa so podlegli modnemu trendu, ki ga s pridom izkorišča prehrambena industrija. 

Foto: Shutterstock zajtrk, žitarice, kosmiči Po podatkih Huffington Posta je tržišče s t. i. "gluten free" prehrano samo v ZDA vredno devet milijard dolarjev. 

A hrana brez glutena ne vsebuje pomembnih hranljivih snovi, saj gre za predelana živila, osnovna sestavina je mnogokrat krompirjev in rižev škrob. 

Vlaknine, vitamini in minerali

Za razliko od brezglutenskih živil imajo polnovredne žitarice, ki vsebujejo tudi gluten, mnogo koristnih snovi, kot so vitamini, minerali, beljakovine in vlaknine. 

Veliko žit na tržišču je predelanih in s tem izgubijo bogato hranilno vrednost, med njimi poleg vlaknin železo, cink, folno kislino, vitamin B3, B2 in B1, kalcij, vitamin B12 in fosfor. 

Več raziskav je pokazalo, da imajo osebe, ki jedo polnovredne žitarice manj možnosti, da bodo obolele za diabetesom, srčnimi boleznimi, pa tudi nekaterimi vrstami raka. 

Premalo sadja in zelenjave

Polnovrende žitarice dobro vplivajo tudi na občutek sitosti, zato pomagajo pri vzdrževanju telesne teže, sladkorja v krvi, kar je pomembno za osebe, ki trpijo zaradi diabetesa tipa 2. 

Vlakna v polnovrednih žitaric dobro vplivajo na zdravje črevesja, antioksidanti pa pomagajo pri preprečevanju nastanka raka in srčnožilnih obolenj. 

Veliko vrst bolezni znanstveniki povezujejo z nepolnovredno prehrano, v kateri je premalo sadja, zelenjave in polnovrednih žitaric. 

Raziskave so pokazale, da je boljše počutje oseb, ki se prehranjujejo brezglutensko, pogosto posledica izločanja velikih količinih rafiniranih ogljikovih hidratov in desertov, ki vsebuje veliko sladkorja, a tudi protein, ki se mu izogibajo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.