Brezglutenska prehrana je še eden od priljubljenih trendov zadnjih let in seveda ena od mnogih modernih diet za hujšanje. Zanjo se odločajo tisti, ki sicer nimajo celikalije, vendar na tak način želijo izgubiti telesno težo, ozdraviti razdražljivo črevesje, izboljšati počutje in podobno.
Ker gre za svetovni trend, se je ameriško združenje kardiologov odločilo objaviti izsledke več kot tridesetletne raziskave, v kateri ugotavljajo, da brezglutenska dieta ne koristi ljudem, ki niso alergični na gluten, saj povzroča tveganje za diabetes tipa dve.
Raziskava Univerze Harvard je zajela več kot dvesto tisoč ljudi, strokovnjaki pa še sporočajo, da ni razlogov, da ne bi uživali živil, ki vsebujejo gluten, saj ni dokazov o tem, da bi škodila našemu zdravju.
Bolniki s celiakijo so seveda izjema
Izjema so seveda bolniki z diagnosticirano celiakijo. Celiakija je namreč genetska bolezen, pri kateri posameznikov imunski sistem ob izpostavljenosti glutenu odreagira preveč burno, kar privede do vnetja in zdravstvenih težav. Takšni ljudje se morajo glutenu popolnoma izogibati.
V Sloveniji ima celiakijo okoli dvajset tisoč ljudi ozriroma en odstotek prebivalstva, kar velja tudi za ZDA in na primer Francijo.
Raziskovalci so ugotovili, da ljudje, ki favorizirajo gluten, pojedo premalo vlaknin, za katere je znano, da zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen.
Nutricionisti ob tem opozarjajo na visoki glikemični indeks, ki jih lahko vsebujejo živila brez glutena, pa tudi na pomanjkanje vsebnosti vlaknin, vitaminov in mineralov, ki so dokazano dobri za zdravje. Nutricionisti še opozarjajo, da lahko takšna hrana vsebuje veliko strupenih dodatkov, zato pazljivo pri izbiri.
Glikemični indeks
GI je kratica za glikemični indeks (glycaemic index), ki ponazarja hitrost, s katero vaš organizem absorbira hrano in jo pretvori v sladkor. Kolikor nižji je GI, toliko več hrane lahko pojeste.
Živila razdeljena v skupine glede na glikemični indeks
Raziskovalci na univerzi v Sidneyu so živila glede na glikemični indeks razdelili v tri skupine - na živila z nizkim, srednjim ali visokim glikemičnim indeksom. Med tiste, ki imajo nizek glikemični indeks so uvrstili živila z glikemičnim indeksom pod 55, s srednjim glikemičnim indeksom med 59 in 69 ter z visokim nad 70. Med slednje spadajo sladke pijače, sladice, kuhinjski sladkor. Ko zaužijemo ta živila, se hitreje in v večji meri poveča količina glukoze v krvi, kar povzroči tudi povečano izločanje inzulina.
Tvegamo diabetes
Več študij je pokazalo, da je dalj časa trajajoča prehrana, v kateri prevladujejo živila z visokim glikemičnim indeksom, povezana s povečanim tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2, srčno žilnimi obolenji in nekaterimi vrstami raka. Najbolj problematična sestavina v živilih je škrob, ki se po zaužitju zelo hitro spremeni v krvni sladkor.
dezurni@zurnal2.si
... ne pa na tem, da bi brezglutenska prehrana povzročala karkoli. <br />Še zlasti pa ne na tem, da bi …
Reče se brezglutenska prehrana in ne brezglutenska dieta, saj to ni nobena dieta. <br /><br />Z brezglutensko prehrano prav nič …
Celijakija je avtoimuna bolezen, katera je sprožena z aluminijem, sploh če je oseba gensko nagnjena k tem okvaram. Torej, aluminij …