Bolezen, ki jo ima vsak deseti odrasli, pride potiho in brez znakov

Foto: Profimedia
V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo.
Oglej si celoten članek

Kar 850 milijonov ljudi po svetu ima kronično ledvično bolezen, zaradi nje pa letno umre vsaj 2,4 milijona ljudi. Bolezen je tako že na šestem mestu med vzroki smrti. Pomemben vzrok tveganja za kronično ledvično bolezen predstavlja akutna ledvična bolezen, ki letno prizadene več kot 13 milijonov ljudi po svetu.

Začne s potiho in tako rekoč brez znakov, prve večje težave bolnik pogosto občuti šele, ko se bolezen razvije do končne ledvične odpovedi: "Kronična ledvična bolezen je okvara ledvic, ki traja več kot tri mesece. Nanjo nakažejo prisotnost krvi ali beljakovin v urinu. Ali pa se pri slikovni preiskavi z ultrazvokom pokaže nenormalna slika ledvic. Pokazatelj bolezni je tudi na manj kot 60 odstotkov zmanjšano delovanje ledvic," opozarjajo pri Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije. 

Ima jo vsak deseti odrasli

Bolezen danes zelo pogosta, ima jo vsaj eden od desetih odraslih ljudi in je večinoma posledica nezdravega načina življenja. V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo, več kot dva tisoč pa se jih zaradi odpovedi ledvic zdravi z dializo ali presaditvijo ledvice. 

Mnogi ljudje sploh ne vedo, da imajo okvaro ledvic, saj nimajo prav nobenih težav. Ker nič ne boli, jo ponavadi odkrijejo s preiskavami seča in krvi. Eden od pomembnih znakov kronične ledvične bolezni je lahko tudi zvišan krvni tlak. 

Letošnji svetovni dan ledvic je namenjen ozaveščanju o vse večjih obremenitvah, ki jih povzroča kronična ledvična bolezen. Pri tem gre tako za socialne stiske bolnikov kot tudi naraščanje stroškov za zdravljenje te bolezni. Ob dnevu bodo po Sloveniji brezplačno merili krvni tlak in testirali beljakovine v seču, ki so zgodnji znak ledvične bolezni.

Brezplačno merjenje prisotnosti beljakovin v seču bodo tudi letos omogočili laboratoriji zdravstvenih domov in bolnišnic ter podporniki projekta.

Nikar preveč soli

Hkrati se letošnji svetovni dan ledvic osredotoča še na ozaveščanje o škodljivem vplivu prekomernega uživanja soli. Kuhinjska sol vsebuje natrij, ki zaradi povišane koncentracije v telesu povzroča zvišanje krvnega tlaka, ki privede do okvare žilja in okvare ledvic.

Natrij je mineral, ki je v majhni količini sicer nujen za naše preživetje, vendar škodljiv, če ga zaužijemo preveč. Pomemben je za normalno delovanje celic, uravnavanje vode in krvnega tlaka, delovanje živčevja in delovanje mišic. Iz telesa se izloča preko ledvic, nekaj pa tudi z znojenjem. Zaužijemo ga s kuhinjsko soljo, priporočena dnevna količina pa je do pet gramov.

Škodijo tudi gazirane pijače

V zadnjih raziskavi so znanstveniki opozorili tudi na gazirane sladkane pijače. Ameriški znanstveniki so analizirali podatke o posledicah uživanja takšnih pijač med 3003 moškimi in ženskami, starih okoli 54 let, ki sprva niso imeli težav z ledvicami. Po desetih letih jih je 185 ali približno šest odstotkov dobilo kronično ledvično bolezen. Raziskovalci so gazirane sladke pijače povezali s 61-odstotnim večjim tveganjem za razvoj bolezni ledvic.

Pijače Novo: Pitje gaziranih pijač povezali tudi s težko okvaro ledvic

Sladkor iz gaziranih pijač povečuje občutljivost ledvic na angiotenzin II, beljakovino, ki uravnava raven soli, kar olajša vrnitev soli v ledvice. Vse to poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni, debelosti, bolezni ledvic in visokega krvnega tlaka, Raziskavo so objavili soobjavili v januarski številki revije Clinical Journal American Society of Nephrology.

Na svetovni dan ledvic bodo po vsej Sloveniji postavljene stojnice, kjer bodo prostovoljci delili informativno gradivo in merili krvni tlak. Gre za zelo obsežno akcijo, saj v njej sodelujejo tako bolnišnice in zdravstveni domovi kot tudi društva ter številni drugi prostovoljci po vsej Sloveniji, so sporočili organizatorji dogodkov.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.