Sveže iztisnjeni sokovi in smutiji so postali prodajni hit, v mestih jih prodajajo skoraj na vsekam vogalu. Mnogi se sprašujejo, dali so res tako zdravi, kot jih reklamirajo. Odgovor na to vprašanje je poskušala poiskati ekipa hrvaške RTL, ki je testirala sadne sokove petih ponudnikov v središču Zagreba.
Analiza sokov, ki so jo opravil v hrvaškem inštitutu za javno zdravje v Zagrebu, je pokazala, da sokovi niso biološko neoporečni, saj so v njih našli bakterije fekalnega porekla.
Bakterije fekalnega izvora
Vodja oddelka za mirkobiološke anlize prehrane Ivančica Kovaček je povedala, da so v sokovih našli večje količine bakterij od sprejemljivih vrednosti ter da so prav v vseh sokovih našli bakterije fekalnega porekla.
Poleg tega je eden od testiranih sokov vseboval patogene bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano, a jih je bilo k sreči malo. Prav tako je bilo v sokovih veliko kvasovk, kar pomeni, da se naprave za stiskanje sokov verjetno ne operejo dovolj dobro.
Na čistočo vpliva več dejavnikov
Sonja Žinić iz oddelka za mikrobiološko analizo prehrane je pojasnila, da na čistočo soka vpliva več dejavnikov. "Najprej je odvisno od tega, kakšno je sadje, kako z njim ravnamo, operemo, kakšna je čistoča rok delavcev, ki sok pripravljajo," je povedala za hrvaške medije. "Prav tako na sok vpliva čistoča aparata in pribor, s katerim se pripravlja sok ter posode, v katerih je sok shranjen."
Vzorci sokov, ki so jih testirali, so bili vzeti na frekventnih lokacijah v Zagrebu, kjer jih ponujajo po ceni okoli tri evre.
..."bognedaj da bi živeli kot se je nekdaj" ... ja seveda, to je samo še nostalgija in če imaš njivo, …
lej ga smeškota... a ti misliš, da v sloveniji piješ kaj boljšega? cccc
No, nas vseeno ne bi primerjal s Hrvati.