Ali lahko jemo pred kopanjem?

Foto: EPA
Foto: EPA
Vsi poznamo navodila, da pred kopanjem ne smemo jesti. Pa so takšna navodila utemeljena?
Oglej si celoten članek

Mnenje s strani strokovnjakov, ki ga je izdal International life saving federation, je, da za takšna navodila ni zadostnih dokazov.

Ugotavljali so resničnost splošno uveljavljenega mnenja, da prehranjevanje pred kopanjem poveča tveganje za utopitev. Zato so iskali predvsem dokaze, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo tik pred plavanjem, več možnosti za utopitev kot ostali.

Ni vzročne povezave 

Foto: Profimedia Kopanje v bazenu Ugotovili so le to, da ni nobenih dokazov, da bi hranjenje pred plavanjem povečalo možnosti za utopitev. Hrano so res v nekaterih primerih lahko povezali s slabostjo, bruhanjem in bolečinami v trebuhu, a med temi posledicami in utopitvijo niso našli nobene vzročne povezave. Ugotovili so še, da to področje do zdaj ni bilo dobro raziskano, zato kakršna koli priporočila o količini hrane in o časovnem razponu ne temeljijo na nobenih znanstvenih dokazih. 

O učinkih hranjenja pred plavanjem sta bili sicer v šestdesetih letih opravljeni dve raziskavi, nobena pa ni ugotovila negativnih posledic hranjenja pred plavanjem. V poročilu International life saving federation pišejo, da literatura ne navaja nobenega primera, da se je oseba utopila, zaradi hranjenja pred plavanjem. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 11:40 29. Julij 2016.

    Kot pravijo stari primorci se takoj po obedu ne sme iti kopati, ker gre večina krvi v želodec oz. trebuh …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.